DA li sam svuda gde su mi tragovi, početni je stih istoimene poznate pesme, ali i naziv izložbe o stvaralaštvu Miroslava Mike Antića (1932 - 1986), koja se večeras otvara u Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu.


Nastala kao rezultat saradnje Muzeja i porodice Mike Antića - sinova Vuka i Juga, i supruge Ljilje Antić, ovog značajnog i svestranog stvaraoca panonskog podneblja prvi put predstavlja u svim aspektima rada - kao pesnika, novinara, urednika novinskih listova, slikara, režisera i scenariste.


Autorke izložbe Bojana Vidović i Ivana Arađan ističu da je teško poverovati da trideset godina od Antićeve smrti, u današnjoj neizvesnoj i virtuelnoj savremenosti, njegova dela i dalje uspevaju da prodru do najdubljih delova ljudske duše.


- Ona pronalaze svoj put do starijih, ali i do mlađih generacija. Jedan od pokazatelja da Antićeva poezija i dalje živi jesu neprekidna izdanja njegovih knjiga i izabranih dela.

Zanimljiv je i podatak da stranica Miroslava Mike Antića na "Fejsbuku" dostiže skoro 340.000 pratilaca, a postoji i mnogo blogova i sajtova koji se bave stvaralaštvom ovog umetnika - ističu autorke postavke.


Na izložbi će biti prezentovan originalan materijal i Antićeva umetnička zaostavština raspoređena u tri segmenta - književnost (i novinarstvo), likovno i filmsko stvaralaštvo.


U okviru prvog, publika je u prilici da se detaljnije upozna sa različitim rukopisima, publikacijama i retkim izdanjima, arhivskim materijalom, poput spisa, dokumenata i fotografija. Posebno je istaknuta zbirka "Plavi čuperak", čiji su originalni rukopis i različita izdanja izloženi, budući da se ove godine obeležava pedeset godina od prvog izdanja zbirke (1965).

U okviru drugog segmenta, posetiocima je predstavljena manje poznata, ali ne i manje značajna strana Antićevog rada - likovno stvaralaštvo.

Izloženi su Antićevi crteži, monotipije i značajan ciklus radova u kombinovanoj tehnici koje je stvarao pred sam kraj života, između ostalog, i ciklus "Suncokreti".

Treći deo obuhvata Antićevo angažovanje na filmu, gde se istakao kao scenarista i režiser.

Publika ima priliku da zaviri u "Knjigu režije" filma "Doručak sa đavolom", za čiji scenario je Antić dobio nagradu "Zlatna arena" u Puli 1971.

U zasebnom delu izložbe predstavljen je radni prostor velikog umetnika koji se sastoji od ličnih predmeta - spisa, pisaće mašina "olimpija", teleskopa, fotografija. Posetioci mogu da pogledaju i video materijal dobijen iz dokumentarnih arhiva RTS i RTV.


RADIONICE, PROJEKCIJE, PREDAVANjA...


IZLOŽBA će trajati do oktobra, a planirani su brojni prateći sadržaji, poput promocija najnovijih izdanja Antićevih knjiga, večeri posvećene umetniku, kao i projekcije dokumentarnih filmova. U susret novoj školskoj godini organizovaće se kreativne radionice za decu školskog uzrasta.