Klavir zaveo Vranjance

Jelena STOJKOVIĆ

četvrtak, 13. 08. 2015. u 11:45

Клавир завео Врањанце

Nastup Dimitrija Romanova, kao i ostalih učesnika festivala, privukao pažnju publike u Vranju

Međunarodni festival klasične muzike na jug Srbije doveo izvođače iz celog sveta. Akademiju vodi Klaus Šilde, slavni predstavnik nemačke pijanističke tradicije

ZA Vranje, kao grad domaćin, ovogodišnji "Pijano samer fest" je svojevrsna privilegija. Osmišljen najpre kao stručna akademija, festival je ljubiteljima klasične muzike pružio mogućnost da uživaju u nastupima afirmisanih umetnika iz Nemačke, Japana, Švajcarske, Rusije i Srbije.

- Mi smo svi veliki obožavaoci profesora Klausa Šildea, koji je možda na našim prostorima manje poznat, ali važi za jednog od najpoznatijih predstavnika nemačke pijanističke tradicije - kaže za "Novosti" pijanista, umetnički direktor i idejni tvorac festivala Zoran Imširović. - Znanje koje on prenosi na akademiji u okviru festivala sažima iskustva generacija još od pre 100 godina, za razliku od pijanizma koji se danas upražnjava. Njegovo ogromno majstorstvo nam omogućava da naučimo jedinstvene stvari i to je ono što čini atraktivnim ove letnje akademije. To je upravo jedan od razloga zbog kog su ljudi iz celog sveta došli u Vranje.

Polaznici kursa su, objašnjava Imširović, već afirmisani umetnici. Festival je koncipiran tako da se edukacije odvijaju preko dana, dok su večeri rezervisane za koncerte, koji su izuzetno dobro posećeni.

- Mene je iznenadio odaziv publike i srdačan prijem - nastavlja naš sagovornik. - Moram da priznam da nisam računao na to. Kao umetniku i organizatoru drago mi je što su koncerti na visokom nivou. Imam utisak kao da se festival dešava u nekom od velikih evropskih gradova.

Pijanistkinja Masako Sakai, višestruko nagrađivana umetni, predstavila se vranjskoj publici koncertom koji je mnoge ljubitelje muzike ostavio bez teksta. Njen nastup na maratonu koji će biti održan u okviru festivala smatra se poslasticom, jer će za Vranjance izvesti i džez kompozicije i to u saradnji sa lokalnim muzičarima.

- Neverovatno mi je celo to interesovanje koje vlada za festival. Iznenadilo me je što nisam svirala baš najpoznatije komade i nisam očekivala da će to biti tako toplo i strastveno primljeno - iznosi svoje utiske Masoko Sakai.

Zoran Imširović, Masoko Sakai i Romanov

Njoj izuzetno prija i "lični" kontakt sa publikom, jer nije baš uobičajeno da publika posle koncerta prilazi umetnicima i čestita im na nastupu.

Slične utiske ima i Dimitri Romanov, mladi pijanista iz Rusije koji prvi put nastupa pred publikom u Srbiji. On će takođe nastupiti na maratonu gde će premijerno izvesti melodramu Panda sei Dank.


VEČE SKRJABINA

VRANjANCI u okviru festivala mogu da uživaju u izvođenju kompozicija čuvenog kompozitora Aleksandra Skrjabina, najznačajnije muzičke ličnosti ruske muzike na razmeđi između 19. i 20. veka, a ove godine se obeležava 100 godina od njegove smrti.

- Želeli smo da našoj stručnoj javnosti skrenemo pažnju na ovog bitnog kompozitora tako što smo organizovali dva predavanja - kaže direktor festivala Zoran Imširović.

Docent niškog univerziteta Nebojša Todorović će držati predavanje na srpskom, a potom će Marija Dinov takođe docent akademije u Nišu, govoriti o Skrjabinu na engleskom jeziku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije