Vranje: Maraton uz zvuke klavira

J. STOJKOVIĆ

petak, 07. 08. 2015. u 13:20

Врање: Маратон уз звуке клавира

Klaus Šilde otvoriće festival i održati master klas

Nastupom legendarnog Klausa Šildea, u Vranju počinje skup svetskih pijanista. Gostuju umetnici iz Nemačke, Švajcarske, Japana, Rusije, Turske...

VRANjANCI će ove godine imati retku priliku da uživaju nastupima brojnih eminentnih umetnika iz celog sveta koji će učestvovati na Letnjem piano festivalu koji u počinje danas i trajaće do 19. avgusta. Svečano otvaranje obeležiće koncert jednog od najpoznatijih nemačkih pijanista profesora Klausa Šildea koji će prve večeri održati koncert sa svojom ćerkom Gertrudom.

Ovaj inspirativni susret za umetnike i ljubitelje muzike, imaće i svetsku premijeru, reč je izvođenju melodrame ruskog kompozitora Dimitrija Romanova.

- Brojna imena ozbiljne muzike koja će nastupiti, pokazuju koliko muzička nota može da poveže čitav svet, a mi smo smo ponosni što se ta spona dešava baš u Vranju - kaže Dragana Mladenović, direktorka Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Vranju.

Veliko interesovanje stručne javnosti izazvao je kurs klavira koji će u Vranju voditi čuveni devedesetogodišnji nemački pijanista koji otvara festival. Letnja akademija koncipirana je po uzoru na internacionalne akademije u Italiji ili Mocarteumu u Salcburgu i nudi vrhunske edukativne programe sa najpoznatijim svetskim umetnicima.

Za 13 dana festivala u Vranju će nastupiti umetnici iz Nemačke, Švajcarske, Japana, Rusije i Turske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Slovenije i Makedonije.

Pravo uživanje za ljubitelje klasične muzike, ali i sve one koji do sada nisu imali priliku da uživaju u nečem sličnom je klavirski maraton, koji će biti održan 14. avgusta na platou ispred Narodnog muzeja. Trajaće 12 sati, počeće u podne a završiti u ponoć.

Festival se inače realizuje na inicijativu istaknutog pijaniste Zorana Imširovića, koji živi u Minhenu i koji je ujedno i umetnički direktor ovog projekta. Prvi festival ovog tipa održan je prošlog leta u Ohridu.


SVETSKA IMENA

Koncerte u Vranju, osim profesora iz Nemačke održaće Masako Sakai i Satoko Mimura iz Japana, Dimitri Romanov iz Rusije, Alisija Konrad iz Švajcarske, Branka Prlić iz Srbije i Čikako Ide iz Japana, kao i Zoran Imširović iz Bosne i Hercegovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije