U ŠIREM izboru za prestižnu "Men Buker" nagradu našlo se 13

romana, među kojima je i delo Irkinje En Enrajt "Zeleni put", književnice koja je ovu nagradu osvojila 2007. godine, romanom "Okupljanje" (kod nas objavio "Dereta").

Među kandidatima su i autori iz nekadašnjih najužih izbora za "Bukera": Tom Mekarti, Endrju O`Hejgan i Merilin Robinson.

Do nedavno je ovo književno nadmetanje bilo otvoreno samo za autore iz Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta, Republike Irske i Zimbabvea, a ovo je druga godina da žiri primenjuje nove propozicije po kojima je učešće dozvoljeno svima koji pišu na engleskom jeziku.

Rezultat je da najviše autora, čak pet, sada stiže iz Sjedinjenih Država, tri iz Britanije, dok su po jedno mesto zauzeli naslovi iz Republike Irske, Indije, Nigerije, sa Novog Zelanda i Jamajke.

Najuži izbor biće saopšten 15. septembra, a ovogodišnji pobednik će se znati 13. oktobra. Nagrađenom autoru "Men Buker" donosi 50.000 funti, velike tiraže i međunarodni ugled, mada ni utešne nagrade nisu za bacanje: svaki pisac koji dospe u najuži izbor dobiće 2.500 funti i specijalno izdanje svoje knjige.