PROŠLO je tačno 45 godina otkako je znameniti slikar Milić od Mačve (1934-2000) započeo rad na skici za budući mural "Obretenje Lazareve glave" i 15 godina od otvaranja Legata Milića od Mačve. Grad Kruševac čuva i jedino vajarsko delo ovog umetnika - "Majka Srbija Majka Grčka" na Rasinskom trgu, otkriveno 1999. godine. Ovo umetničko trojstvo tako se trajno našlo na tri lokacije u srednjovekovnoj prestonici Srbije.

Čuvari Milićevog dela nadaju se da će uspeti da promovišu ovu "rasejanu" postavku koja predstavlja pravo, ali manje poznato bogatstvo.

- Legat "Kosovo prvi prag Srbije" čuva više od 120 originalnih dela - kaže za "Novosti" domaćin legata Nebojša Lapčević. - Čuvamo i testamentarno slovo umetnika, povodom poklona zbirke slika gradu. Njegova želja prvobitno je bila da se ove kompozicije nađu na Gazimestanu, ali to nije bilo moguće. Tako je prepoznao Kruševac kao prestoni grad Lazareve Srbije.

Zdanje nekadašnjeg mlina gde je u 300 kvadrata smešten legat ima pogled na Lazarev grad, Donžon kulu i crkvu Lazaricu. Slikar je upravo to i želeo. Supruga Danka poklonila je Legatu plašt, skiptar i umetnikovu kapu koja se nalazi na štafelaju.

"OBRETENjE" U Legatu Milića od Mačve se nadaju da će u budućnosti uspeti da restauriraju mural koji je inspirisan stihovima narodne pesme "Obretenje glave kneza Lazara". Zidna kompozicija prostire se na oko 40 kvadrata.

- Imamo živ program, organizujemo književne večeri, tribine, koncerte - napominje domaćin Legata koji je pod okriljem Kulturnog centra Kruševac od 2008. - Organizovali smo i izložbe Mome Kapora, Olje Ivanjicki, Milana Konjovića, Slobe Jeftića, Momčila Milovanovića... "Uslov" za izlaganje je dar jedne slike tako da redovno obogaćujemo zbirku. Planiramo da napravimo reprodukcije Milićevih slika i da sa tom zbirkom obiđemo Srbiju.

Ljubiša Đidić, književnik i prijatelj Milića od Mačve zapisao je svojevremeno da u odajama galerije govori duh jednog naroda. Taj duh vidi se i u holu Doma sindikata gde posetioci imaju prilike da vide sakriven biser grada - mural "Obretenije Lazareve glave" koji je umetnik po narudžbini oslikao povodom šest vekova Kruševca.

- Novac za oslikavanje nije mi nikad bio isplaćen iz poznatih političkih razloga, koji su usledili posle 1972, a fresci je pretila opasnost da bude prekrečena. Nekome je, odista, tada bilo stalo da Srbi ne doživljavaju svoj praznik za oči i to je moja najveća kritika upućena tadašnjim političarima na kormilu zemlje - objavljeno je u monografiji Milića od Mačve.


PRIJATELjSTVO DVA NARODA

Spomenik "Majka Srbija - Majka Grčka" krasi park na Rasinskom trgu. Profesor dr Pavle Bubanja, sekretar Asocijacije mira kaže da je otkriven uz prisustvo samog umetnika, te da je ideju podržao tadašnji episkop niški, danas patrijarh Irinej. Šestorica sveštenika su osveštala jedinu Milićevu skulpturu. Zbratimljenje Kruševca i Krfa 1985. godine bila je inspiracija značajnom slikaru da od belog venčačkog mermera iskleše figure dve majke koje simbolizuju prijateljstvo dva naroda.