DRAMSKI pisac i akademik Dušan Kovačević otvoriće večeras jubilarni 40. Međunarodni festival monodrame i pantomime u Zemunu. Selektor Milovan Zdravković je u takmičarski program uvrstio 11 monodrama, tri pantomime i četiri stendap nastupa. Pored gostiju iz regiona (BiH i Hrvatska), domaćinima će se pridružiti gosti iz Jermenije, Rumunije, Izraela i Kanade.

Festival započinje "stendap" programom u Klubu Fest u kome će većeras i sutra nastupiti Domagoj Pintarić (Hrvatska), Filip Andonikus (BiH), Peđa Bajović (Jugoslavija) i Vladimir Cvejić (Srbija). Od 25. do 28. juna u Pozorištu lutaka Pinokio monodrame će izvoditi Ljubomir Bandović "Kontraš", Dušanka Stojanović Glid "Kabul / Kućevna", Ana Maljević "Kobne laži", Slobodan Beštić "Moje nagrade", Anka Gaćeša "Moj život", Vanja Milačić "Gledanje", Vesna Stanković "Milunka", Biljana Đurović "Nadežda Petrović" i Mirjana Đurđević "Čučuk Stana". Sa monodramama će učestvovati i Gera Sander (Izrael) "Konačno, kraj!" i Tina Milivojević (Kanada) "Village".

U programu pantomime učestvuju Pol Kozma (Rumunija) sa predstavom "Od Bukurešta do Menhetna", Aram Kojohan (Jermenija) - "Duša stolice" i Predrag Radovančević (Srbija) - "Transpersona". Izložba lutaka biće otvorena u pozorištu "Pinokio" u četvrtak, a u nedelju je najavljena promocija knjige Zijaha Sokolovića "Glumac je... glumac je... glumac" u restoranu "Stara carinarnica".