NAJVEĆA sala u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu bila je sinoć dupke puna poštovalaca književnog opusa peruanskog nobelovca Marija Vargasa Ljose. Publika svih generacija dočekala ga je na nogama i pozdravila dugim, burnim aplauzom.

U organizaciji izdavačke kuće "Laguna" iz Beograda, Kulturnog centra Novog Sada i Novosadskog univerziteta, jedan od najcenjenijih pisaca današnjice prvi dan svoje prve posete Srbiji iskoristio je za druženje sa Novosađanima. Po rečima Dejana Papića, vlasnika IK "Laguna", "želeli smo da pokažemo da nam je ovaj grad podjednako važan kao i Beograd".

Posle mnoštva najznačajnijih svetskih priznanja među kojima je i Nobelovo iz 2010. godine, dvestotu po redu književnu nagradu - specijalno priznanje "Prozefesta" koje nosi ime Milovana Vidakovića - Ljosi je uručio profesor Dalibor Soldatić, najveći ekspert za hispansku književnost u našoj zemlji.

- I ova nagrada za mene je veliki podsticaj - rekao je dirnuti Ljosa i zahvalio se na srdačnom dočeku.

DANAS U BEOGRADU Danas će se Ljosa družiti sa svojim poštovaocima u Beogradu. Susret počinje u 18 časova u SKC u knjižari "Delfi", gde će veliki pisac potpisivati svoja dela.

U četrdesetak minuta zanimljivog razgovora koji je sa književnikom na sceni SNP vodila hispanista Bojana Kovačević Petrović, Ljosa se, između ostalog, prisetio da je najvažniji trenutak u njegovom životu bio kada je u petoj godini svog života naučio da piše, te da slike i događaje pretače u reči.

- Vrlo rano sam otkrio da nisam pisac genije i da moram poput Flobera da radim mnogo i disciplinovano - poverio se novosadskoj publici autor 17 romana među kojima su najpoznatiji: "Avanture nevaljale devojčice", "Jarčeva fešta", "Grad i psi", "Razgovor u Katedrali", "Keltov san", "Diskretni heroj" i memoarska knjiga "Riba u vodi".

Pošto je otkrio da upravo piše novi roman "Peti ugao", Ljosa je poručio da je svet u kojem živimo sačinjen od mnogo loših stvari. Ali je optimistično dodao da "tu može da nam pomogne - dobra knjiga".