Nagrada Mladen Leskovac uručena profesoru Ivi Tartalji

J. SIMIĆ

11. 06. 2015. u 19:09

Ugledno priznanje Matice srpske uručeno profesoru Ivi Tartalji. Ivanić: Piše od 1950. godine, a to je duže od jednog i po radnog veka

Награда Младен Лесковац уручена професору Иви Тартаљи

Ivo Tartalja sa plaketom nagrade

NAGRADA koja mi se dodeljuje obavezuje me na zahvalnost i priznanje: priznajem da to nije prvo priznanje kojim sam počastvovan od Matice srpske.

Ovim rečima se dr Ivo Tartalja, teoretičar i istoričar književnosti, zahvalio u Matici srpskoj primajući nagradu "Mladen Leskovac".

- Ovo priznanje ima naročit značaj za mene jer sam Leskovca, bivšeg predsednika Matičinog, upravnika Biblioteke Matice srpske i urednika Letopisa, imao privilegiju da poznajem - ukazao je Tartalja na svoj poslovično tih i nenametljiv način.

Priznanje je Matica ustanovila 1992, a dodeljuje ga svake treće godine. Tartalji je uručeno za celokupno naučno delo iz oblasti istorije srpske književnosti, uključujući i knjigu "Pesma o pesmi", objavljenu 2013. godine u uglednom "Plavom kolu" Srpske kulturne zadruge.

Upravo knjiga "Pesma o pesmi - širom književnosti", vezana je za živo i mnogostrano delovanje Leskovca, i to činjenicom da je kao priređivač Zmajevih odabranih dela iz 1949. godine organizovao naučni skup u SANU povodom 150 godina od Zmajevog rođenja.

- Pozvan da učestvujem na tom naučnom skupu, izabrao sam da govorim o čuvenoj Zmajevoj "Pesmi o pesmi" - prisetio se Tartalja događaja koji ga je mnogo decenija docnije inspirisao za delo istovetnog naslova.

Predsednik žirija prof. dr Dušan Ivanić kazao je da Tartalja objavljuje svoja dela još od 1950. godine, a to je duže od jednog i po radnog veka.

- "Pesmu o pesmi" kritičari su već opisali kao krupno delo naše nauke o književnosti, a o naučno delo profesora Tartalje otimaju se sve oblasti proučavanja nauke o književnosti u nas: teorija, istorija srpske književnosti, komparatistika, tekstologija,
poetika, odnosno estetika - zaključio je Ivanić.


RAZUMEO LAZU

- ČESTITAJUĆI Tartalji nagradu koja nosi ime Mladena Leskovca, Jovan Delić je podsetio da je Leskovčev učitelj i uzor bio Vasa Stajić, da je bio izvanredan poznavalac dela Laze Kostića, a sve nesporazume drugih sa Kostićem obrazlagao je - njihovim neznanjem.

NABEĐENI ANDRIĆ

TARTALJA je osamdesetih godina u Rukopisnom odeljenju Matice srpske pronašao dokaz da Ivo Andrić nije tridesetih godina prošlog veka pod pseudonimom Patrius veličao tadašnji protivnarodni režim, kako su velikog pisca nabeđivali u raspravi u "Politici". Dokaz je spis Milana Jovanovića koji je 1. februara 1938. zabeležio da "nijedno veliko ime, Dučić,Andrić, ni Isidora, neće da pišu za prorežimski časopis Dvadeseti vek".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije