ČLAN drame Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, Zdravko Maletić (42) premijerno će 24. juna u matičnoj kući izvesti monodramu "Na taljigama u večnost " autora Vladimira Đorđevića iz Kragujevca. Posle nastupa na Festivalu monodrame u Orašcu u drugoj polovini jula, monodrama će biti izvođena širom Srbije.

Ovo je prvo dramsko delo o godinama zaboravljenom vojvodi Petru Bojoviću (1858-1945), znamenitom Starovlašaninu i slavnom vojskovođi, koji je prešao put od turskog roba i zlatarskog čobančeta do stratega i komandanta u bitkama koje su donele slavu srpskom oružju i slobodu porobljenom narodu.

Monodrama počinje snimkom vesti sa radio-talasa 20. januara 1945. godine, kada su oslobodioci, od čijih povreda je preminuo učesnik šest ratova, zapretili "svako ko pokuša da dođe na sahranu, biće uhapšen i krivično gonjen". Telo vojskovođe je do beogradskog groblja dovezeno na taljigama - bez uniforme, epoleta, vojničkih počasti...

- Moj život, to su naši ratovi - govorio je učesnik ratova Srbije od 1876. do 1918. godine, provodeći pod zastavom otadžbine 46 godina.

ETIKA RATOVANjA

U monodrami zamišljenoj kao suđenje vojvodi pred srpskom istorijom, autor Đorđević i glumac Maletić kazuju životne drame, dileme i sudbonosne odluke vojskovođe, i podsećaju na viteštvo, patriotizam i etiku ratovanja 83-godišnjeg ratnik.