Tanja Kragujević: Poezija još nije izgubila moć

B. Đ.

10. 05. 2015. u 23:59

Posle pola veka pisanja i 20 knjiga poezije iza sebe, Tanja Kragujević je najbliža Desanki Maksimović po životnom opredeljenju da se poezija "mora" pisati

Тања Крагујевић: Поезија још није изгубила моћ

Tanja Kragujević

POSLE pola veka pisanja i 20 knjiga poezije iza sebe, Tanja Kragujević je najbliža Desanki Maksimović po životnom opredeljenju da se poezija "mora" pisati, da biti pesnik nije poziv niti privilegija već metafizička prinuda, suština čovekova postojanja. U ženskom obličju.

Ove reči pratile su jednoglasnu odluku žirija da ugledna nagrada "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji, ove godine pripadne autorki koja je ceo svoj stvaralački život posvetila poeziji, konstantno prisutna na srpskoj književnoj sceni kao pesnik, urednik, esejista i kritičar.

- Počela sam da pišem veoma mlada i, poput Desanke, poetski izraz odabrala sam spontano. Ne zna se razlog koji nas određuje tako rano kao pesnike. To je i sama Desanka u više mahova, sa skromnom i lepom zbunjenošću izgovarala.

To čudo životno i književno, desilo se i meni u vreme kada sam bila veoma mlada, jer je moja prva zbirka sadržala pesme i đačke sveske - kaže za "Novosti" Tanja Kragujević, dobitnica priznanja koje dodeljuje Zadužbina "Desanka Maksimović".

U svojoj poeziji Kragujevićeva se bavi ključnim i zaumnim temama poezije i jezika, kao što su ljubav, smrt, ćutanje, smisao pevanja i postojanja, tema grada kao megalopolisa. NJena poezija je osobeni dijalog sa mitom, kulturom, jezikom i svetom, i pleni osobenom verom u smisao poezije, kao i istinskim ubeđenjem da čovek može postojati samo kao biće kulture.

MNOGOBROJNA PRIZNANJA PRVU pesničku knjigu "Vratio se Volođa", Tanja Kragujević je objavila u dvadesetoj godini, a poslednju "Od svetlosti, od prašine", prošle godine. Pesme su joj prevođene na sve značajnije svetske jezike. Dobitnica je "Brankove" i nagrade "Đura Jakšić" za poeziju, "Isidora Sekulić" za esejistiku, "Milan Bogdanović" za književnu kritiku...

- Polazila sam u svet poezije sa ogromnom verom, u vreme kada se poetska reč u celokupnoj javnosti, kulturi, prosveti i životu primala sa apsolutnom pažnjom i poštovanjem, otvorenim sluhom i radoznalošću za sve što pesnik ima da kaže.

Vreme je donelo ogromne promene i prestiž drugih formi govora ili prezentovanja mišljenja i stavova, koji su oduzeli tu fascinantnu moć poeziji, ali ona sama tu moć nije izgubila. Sva kompleksnost sveta jeste sadržana ponovo u poeziji i poezija ima na nju svoj odgovor - kaže Tanja Kragujević.

Svoje stvaralačko biće, kako dodaje, uvek je osećala kao primarno i jedino pesničko:

- I danas kada pišem svoje male eseje o drugim pesnicima ili zapise o poeziji, činim to isključivo kao pesnik, ne pretendujući na zvanja kritičara, književnog znalca. Dirnuta sam načinom na koji je žiri sagledao moje delo. Malo je bilo takvih prilika da se sa toliko ozbiljnosti i studioznosti neko okrene svemu što sam uradila.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije