PREVEO je Raša Popov na srpski jezik polovinu knjige Ane Frojd "Psihoanaliza dečjeg uzrasta" i to je bilo dovoljno za zaključak da za fenomen popularnosti stihova "Plavi čuperak" Miroslava Antića (1932- -1986) nisu "kriva" deca, nego - njihovi roditelji.

- Deca nemaju pojma o rodnosti i seksualnosti, oni misle da ako mama jede lubenice porašće joj stomak kao lubenica i rodiće batu ili seku - rekao je Popov za čitaoce "Novosti" juče, uoči otvaranja trodnevne manifestacije "Dani Miroslava Antića" u Kulturnom centru Novog Sada.

Iz knjige Ane Frojd, Popov veruje da je izveo prilično moguć zaključak kako je "Plavi čuperak" zapravo kultna knjiga mladih roditelja koji se neizmerno raduju "prvim znacima ljubavnosti kod svoje dece". To je, po mišljenju Raše Popova, tajna uspeha čuvenih Antićevih stihova..

Ima Popov (81) još uvek odličnu memoriju, ali se ne seća prvog susreta sa svojim sugrađaninom Antićem, za koga voli da kaže da je najčuveniji Mokrinčanin. Ne seća se, ali zna kada se zbio.

- Jednog dana 1934. godine moja majka u dečjim kolicima izgurala je nas trojicu braće, a u centru Mokrina sreli smo gospođu Melaniju Antić sa njenim sinom Miroslavom, godinu dana starijim od mene - veli naš sagovornik i dodaje da Miku poznaje otkad zna za sebe.

Nisu Antić i Popov bili najbliskiji drugari jer Raša kaže za sebe da nije bio boem tako velikog formata kao Mika. Ali, spajala ih je specifična vrsta prijateljstva.

Tako je bio svedok kako je Antić 1957. proteran iz Novog Sada jer se drznuo da u jednom novinskom tekstu iskritikuje omiljenog Titovog književnika Miroslava Krležu. Skrasio se Mika u Beogradu, ali kazna je dugo bila na snazi. Morao je godinama da čeka priliku da na mala vrata objavi knjigu pesama "Plavi čuperak".

Knjiga je dosad imala više od 100 izdanja i danas je najomiljenija zbirka pesama za decu u našoj zemlji i okolini.

A, tek joj je 50 leta - šeretski zaključuje Popov.