Maljevima i bušilicama na svetsku baštinu

M. KRALJ

28. 02. 2015. u 19:12

Divlje uništavanje drevnih predmeta asirske kulture u gradu Mosulu na severu Iraka uznemirilo celokupnu javnost. Profesor arheologije iz Mosula potvrdio da je reč o ulazu u staru prestonicu Asiraca - Ninivu

Маљевима и бушилицама на светску баштину

DRAMATIČNI video-snimak koji je preksinoć obišao planetu, na kome pripadnici organizacije ID maljevima i bušilicama, u gradu Mosulu na severu Iraka, razbijaju drevne predmete asirske kulture, još jednom je izazvao užas. Sečenje, ovoga puta alabasternih glava, na vrednim delima mesopotamske civilizacije, za ekstremiste je samo uništavanje "skarednih simbol idolopoklonstva"!

Na petominutnom zapisu vidi se grupa ljudi s bradama u muzeju kako razara velike kipove, kao i muškarac u crnoj odeći dok na obližnjem arheološkom nalazištu ruši kip krilatog bika - asirskog božanstva iz 7. veka pre nove ere.

- Prorok nam je naredio da se otarasimo statua i relikvija, i njegovi pratioci su učinili isto kada su osvajali države nakon njega - kaže na snimku nepoznati muškarac.

Profesor arheologije iz Mosula Amir al-DŽumaili potvrdio je za agenciju AP telefonom da video-snimak prikazuje unutrašnjost mosulskog muzeja i arheološku lokaciju poznatu kao kapija Nirgal, jedan od drevnih ulaza u prestonicu asirskog carstva, Ninivu. On je rekao da je velika većina predmeta izloženih u muzeju u Mosulu autentična. Međutim, u nekim drugim medijima oglasio se i gradonačelnik u egzilu Athil Nujaifi sa tvrdnjom da su uništeni objekti većinom - replike, a da su originali svojevremeno preneti na sigurno - u Bagdad.

- Primetili smo da, ipak, nedostaju upravo originali koji su ostali u muzeju i pretpostavljamo da ih je ID prošvercovao na crno tržište antikviteta - izjavio je Nujaifi.

Pored toga što besomučno uništava antičke spomenike, uključujući i drevna muslimanska svetilišta, da bi uklonio ono što smatra za jeres, ID je veliki broj arheoloških predmeta prodao na crnom tržištu kako bi finansirao svoju borbu. Kako javljaju svetske agencije trenutno je u opasnosti i drevni grad Hatra, deo svetske baštine Uneska, za koji se veruje da je nastao u trećem veku pre naše ere, u vreme Seleukidskog carstva.

Tokom prošlog leta pripadnici ID-a su, uz grad Mosul, preuzeli kontrolu i nad provincijom Niniva, tačnije nad regionom u kom se nalazi 1.800 od registrovanih 12.000 arheoloških nalazišta u Iraku. U njihovim prodorima ka jugu i Bagradu, na udaru su bile i druge značajne iskopine. Među najvažnijim nalazištima pod njihovom kontrolom su četiri drevna grada - Nimrud, Niniva, Dur Šarukin i Ašur, koji su u različita vremena bili glavni gradovi asirskog carstva.

Nimrud, koji se u Bibliji pominje kao Kalu, drugi glavni grad Asiraca, letos su divljački razorili tako što su sa brojnih dvoraca motornom testerom odvaljivani reljefi sa prikazima ratova, dvorskih svečanosti, religijskih obreda, svakodnevnog život. Među njima najvrednijoj rezbariji - glavi krilatog demona, svaki trag gubi se 14. jula. Ovo haranje kolevke civilizacije upotpunjeno je i masovnom pljačkom prvih pisanih spomenika.

- Na udaru su i veoma vredni sumerski i vavilonski spomenici - potvrdio je prošlog oktobra "Novostima" Hakim el Šameri, koji je u Ministarstvu za arheologiju i turizam u Bagdadu upravo zadužen za artefakte. - Bitno je istaći i da je islamska teroristička organizacija ID uticala na otimačinu neprocenjivih drevnih zapisa. Ukradeno ih je više od 500. Posle okupacije Mosula, oni su sve spomenike, ali i vredne crteže i slike svih iračkih umetnika bukvalno uništili. Čuvena džamija proroka Junesa je zbrisana do temelja. Zapaljene su i važne crkve, poput Crkve Svetog Georgija i Svetog Šita. Najžalosnija su, verovatno, uništavanja takozvane Zelene crkve i praistorijske grobnice u provinciji Salahedin.


KUSANJE CRNIH PLODOVA

- U TOJ dolini između Eufrata i Tigra tkala se jedna od najstarijih civilizacijskih niti i ako bilo šta tu taknete rušite civilizacijske temelje - kaže povodom ovog uznemirujućeg snimka naš ugledni istoričar umetnosti Nikola Kusovac. - Ovo što se dogodilo je anticivilizacijski čin, ali i posledica vremena i sveta u kom živimo, u kom je politika stvari dovela dotle da se više niko ne može razabrati šta su uzroci, a šta posledice. Ceo 20. vek je, nažalost, radio na tome da se izbriše razlika između lepog i ružnog, ali i između dobrog i zlog. Upravo rušenje tog zida između dobra i zla ima za posledicu da sada kusamo ove najcrnje plodove. Što je najgore, nagledaćemo se toga još!


KNJIGE U PLAMENU

EKSTREMISTI su prošlog vikenda digli u vazduh i Javnu biblioteku u Mosulu, gde je izgorelo više od 10.000 knjiga i oko 700 retkih rukopisa. Neki od građana Mosula su bezuspešno pokušali da se suprotstave fanaticima. Direktor biblioteke Ganim al Taan potvrdio je da su teroristi koristili bombe iz "kućne radinosti". Pretpostavlja se da je pored knjiga uništena i novinska arhiva listova štampanih početkom 20. veka, mape i knjige iz vremena Otomanskog carstva...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije