Pepo Bandić na sceni

V. STRUGAR

25. 02. 2015. u 16:06

Пепо Бандић на сцени
Večeras dve predstave po motivima dela pisca Branka Ćopića. Prvi put pred užičkom publikom “Odumiranje međeda”

POVODOM stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića, večeras će u užičkom Narodnom pozorištu premijerno biti izvedeno "Odumiranje međeda", u režiji Nemanje Rankovića.

Predstava je urađena po Ćopićevim motivima (u adaptaciji Olge Dimitrijević) i "govori o kruženju međeda na vlasti i sistemu koji opstaje upravo zahvaljujući njima".

- Kroz komad defiluje sve ono što prepoznajemo u našem svakodnevnom životu: korumpirana vlast, partijski preletači, poslušnici, mito kao deo našeg mentaliteta, senzacionalistička štampa - ističe reditelj Ranković.

U predstavi igraju Momčilo Murić, Ivana Pavićević, Bojana Zečević, Biljana Zdravković, Slobodan LJubičić, Vahidin Prelić, Svetislav Jelisavčić i Nemanja Hadži Jovanović. Scenograf je Marijana Zorzić, kostimograf Snežana Kovačević, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, dok je scenski pokret bio zadatak Ferida Karajice. Inače, ovo Ćopićevo delo dugo je bilo zabranjeno za izvođenje na pozorišnim scenama bivše SFRJ, a praizvedbu predstava je doživela 1966. godine u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu.

Večeras će istim povodom i 1111. put biti izvedena monodrama "Bog te mazo" u Muzeju Narodnog pozorišta. Komediju je po motivima piščevog romana "Osma ofanziva" dramatizovao i režirao Toma Kuruzović, a izvodi je Zoran Karajić, glumac i upravnik Šabačkog pozorišta. Za ulogu Pepe Bandića dobio je nagradu UDUS-a, kao i priznanje za najboljeg glumca na Festivalu malih scena u Sarajevu.

Prvo izvođenje bilo je već davne 1981. godine u Užicu. Ćopićevo delo svojom naivnošću i zdravim, neposrednim humorom pleni sve generacije tokom proteklih decenija. Posle desetogodišnjeg prekida s monodramom sam "uskočio" u program šabačkog festivala i od tada je neprestano izvodim - objašnjava Karajić. - S velikim zadovoljstvom primećujem da ovu jednostavnu priču sa istom pažnjom i smehom prihvataju i deca i odrasla publika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije