Murakami: Teško je biti ja

B. Đ.

subota, 24. 01. 2015. u 15:45

Мураками: Тешко је бити ја

Japanski pisac Haruki Murakami

Japanski pisac Haruki Murakami već danima odgovara na pitanja obožavalaca putem Interneta

PISANjE je kao flertovanje sa ženom. Vežbanjem postajete bolji, ali u osnovi, ili se dosađujete u tome ili ne - napisao je ovih dana slavni japanski pisac Haruki Murakami odgovarajući na pitanje jednog čitaoca.

Odlučio da dve nedelje bude u ulozi "Drage Savete", i odgovara na najrazličitija pitanja svojim mnogobrojnim fanovima iz celog sveta. Sve je počelo 16. januara, na specijalnom sajtu na japanskom "Murakami-san no tokoro", ili "Mesto gospodina Murakamija", koji je pokrenuo njegov izdavač.

Pisac "Norveške šume", "Kafke na obali mora" i ostalih izuzetno čitanih romana, biće onlajn i na raspolaganju samo do kraja meseca. Odgovara isključivo na japanskom.

Iako je zamišljeno da nema tabu tema, Murakami vešto izbegava da otkrije detalje iz privatnog života, ali se upušta u priče o životu posle smrti, podizanju i vaspitavanju dece, mačkama ili o govoru mržnje.

- Kao pisac, često sam na meti govora mržnje. Postoje, ipak, neki grozni ljudi, tamo napolju. Moramo da uradimo nešto u vezi sa ovim trendom - poručio je pisac, dodajući da nije fer napadati ljude zbog rase ili stvari na koje ne mogu da utiču.

TRKA ZA "NOBELA" UPITAN kako se oseća povodom toga što je već godinama prvi kandidat na kladioničarskim listama za Nobelovu nagradu iz književnosti, Murakami je napisao: - Neprijatno. Nisam zvanično nominovan, u pitanju su nepovezani kladioničari koji biraju moje ime. To nije konjska trka!

Uz nadu da će posle smrti počivati u miru, rekao je:

- Ne želim ni raj niti pakao, ali ni bar sa igračicama na šipki. Želeo bih da mirno spavam i ponekad pojedem poneku ostrigu.

Na poruku jedne majke koja je tražila savet kako da prevaspita jedanaestogodišnjeg sina koji po ceo dan igra igrice i ne čita knjige, da bi postao kao on, Murakami je odgovorio:

- Da postane kao ja? Pitam se šta pod tim podrazumevate. Veoma je teško biti ja, ali nekako sam uspeo, jer ja sam ja.

Iz ove neobične književne promocije, publika je saznala i da najpopularniji japanski savremeni pisac nije maštao da bude mačka, iako ih je imao puno, te smatra da su egoistične, ali je zato želeo da bude vetar; da je zavisnik od "Eplovih" proizvoda, da sluša hip-hop, da podržava gej brakove...

Upitan da li ima neko specijalno mesto gde voli da provodi vreme, odgovorio je:

- U krevetu sa nekim koga volim. Gde drugde?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije