Treća Srbija: Razrešiti Blaškovića

V. N.

20. 01. 2015. u 06:25

Трећа Србија: Разрешити Блашковића

Fajgelj, Parović i Jovanović iz Treće Srbije/ Foto: A. S.

Protest Treće Srbije zbog imenovanja v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije. Glavna optužba - skidanje ćirilične table sa zgrade KC Novog Sada

TRAŽIMO od Ministarstva kulture i Vlade Srbije da po hitnom postupku razreše Lasla Blaškovića sa mesta v. d upravnika NBS. Ovo su na konferenciji za štampu u beogradskom „Medija centru“, reagujući na nedavnu odluku Vlade, izneli predstavnici Treće Srbije. Na skupu su govorili Miroslav Parović, predsednik ove političke organizacije, Andrej Fajgelj, zamenik predsednika, Miroje Jovanović, potpredsednik, i Borivoje Rašuo, književnik.

Predstavnici Treće Srbije podsetili su da je sadašnji v. d. upravnika NBS bio smenjen sa mesta direktora Kulturnog centra Novog Sada, zato što je ćirilične table na ovoj ustanovi zamenio latiničnim, čime je, kako kažu, prekršio Ustav.

- Ovo je i dovoljan etički razlog da neko, ko ima takav odnos prema ćiriličnom pismu, ne može da bude na čelu naše najznačajnije kulturne institucije - istakao je Parović.

Treća Srbija se poziva i na izveštaj budžetske kontrole rada KC Novog Sada, po kome su bez pravnog osnova, u vreme Blaškovićevog mandata, trošena sredstva za honorare, novu tendu, poklone i nagrade. I ovaj izveštaj će, kažu, biti prosleđen nadležnom ministarstvu i Vladi, jer neko ko je nenamenski trošio budžetska sredstva nije prikladna ličnost za prvog čoveka NBS.

- Ili je Blašković to prećutao ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu ili je Tasovac to prećutao premijeru Aleksandru Vučiću - naglasio je Miroje Jovanović.

Na pitanje novinara da li se Blaškovićev odnos prema ćirilici vidi samo kroz uklanjanje ćiriličnih tabli sa KC Novog Sada, ili i u činjenici da je svoja književna dela štampao na ovom pismu, odgovorio je Borivoje Rašuo:

- Treba razlikovati službenu i javnu upotrebu jezika i pisma. Službena upotreba, koja je zaštićena Ustavom, podrazumeva da natpisi na državnim institucijama moraju biti na ćirilici, dok u javnoj upotrebi, kada je reč o štampanju knjiga, izbor pisma podrazumeva potpunu slobodu pojedinca.

""VELIKI RAT"
SADAŠNJI direktor KC Novog Sada i zamenik predsednika Treće Srbije, Andrej Fajgelj, optužio je Blaškovića da je, dok je bio urednik časopisa "Polja", naredio da se iz odštampanog broja iscepa i izbaci odlomak iz kasnije nagrađivanog romana Aleksandra Gatalice "Veliki rat", a potom da ceo tiraž "prekoriči". On je izrazio i strahovanje da bi Blašković u NBS mogao da nastavi "kulturocid" prethodnog upravnika Sretena Ugričića, koji je u stari papir poslao dvorsku biblioteku Obrenovića i do sada neutvrđeni broj starih i vrednih knjiga.

BLAŠKOVIĆ: TUŽBA ZBOG KLEVETA
- KAO što biram svoje prijatelje, biram i svoje neprijatelje - kaže za "Novosti" Laslo Blašković. - Na ovakvu količinu neistina mogu da odgovorim samo prezirom. Izjašnjavam se kao srpski pisac, pet mojih knjiga izašlo je na ćirilici. Verovatno bi trebalo da iscepam pre svoje nego knjige kolege Gatalice. Zbog svih iznetih neistina i kleveta podneo sam tužbu prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bibliotekarka

20.01.2015. 14:50

Zapetljano! Upetljano! Kulturna zavrzlama! Bice interesantno posmatrati narednih dana scene u N Biblioteci - elem, sta ce se desavati?! Silno su se uskopistili Risticevci, sada ce poceti sliht. Licno mislim da ih sve treba skloniti i ukloniti trajno i postaviti vredne ljude kojih ima u nasoj ustanovi! Za Lasla kazu da je Ugricicev covek kojeg Ristic nije podnosio i osporavao! Time se javno hvalio! Uostalom vreme ce pokazati svoje! A Ristic? On je dobio ono sto je zasluzio!

kad neko nema - pametnija posla

20.01.2015. 17:58

ako je u zadnje tri godine v.d DR, mogao da se bahati i nekontrolisano trosi budzetska sredstva i nikom ne polaze racune i v.d. SJ samo da statira, posle njih moze da dodje kogod hoce i da se potpisuje cirilicomi ili latinicom, za drzavu je manja steta!!!

bibliotekarka

21.01.2015. 00:10

@kad neko nema - pametnija posla - Ah vala trosio je i kada mu je fin.direktor NBS rekao STOP odmah ga je smenio! Vlada bi mozda trebala da se pozabavi skandaliva D.Ristica i ostalih njegovih podanika kojih jos ima u BIblioteci! Ili mozda Laslo treba da se pozabavi time? Da sam na njegovom mestu - dobro bi se pozabavila time!

Zoran Radosavljevic

21.01.2015. 22:44

@kad neko nema - pametnija posla - @bibliotekarki pravopis nije jaca strana. Nadam se bar da je lepa kako oduvek i zamisljam bibliotekrke. Ukratko, sramota je sta sve mislite i pisete jedni o drugima. Da li radi biblioteka ili ste na kolektivnom odmoru?

bibliotekarka

22.01.2015. 19:11

@kad neko nema - pametnija posla - Zoranu Radosavljevicu od bibliotekarke: mislim da Vama nije jaca strana gramatika, a i da znate malo vise o Biblioteci ne biste pitali da li radi ta ista ustanova kao i da li smo na kolektivnom odmoru?! No dobro ovako cu oprostiti Vasoj neupucenosti, a i ko pita, taj ne skita! Savet - ne petljajte se u neke stvari koje Vam nisu poznate! Srdacan pozdrav!

hari mata hari

21.01.2015. 08:32

Juce je Blaskovic bio u Narodnoj biblioteci Srbije - da obidje svoje radno mesto! Samo sto je usao kroz ulazna vrata, nakon par minuta staklena vrata su pukla i razbila se u paramparcad iz cista mira! Da li je to dobar ili los znak?!

radio za opste dobro

21.01.2015. 11:43

Ugričić je jedini upravnik Narodne biblioteke Srbije u poslednjih nekoliko decenija koji je ostvario značajne rezultate (rekonstrukcija NBS, novi bibliotečki zakoni, digitalna NBS), koji je bio posvećen struci i opštem dobru, a naši političari su ga provukli kroz blato, samo zbog odbrane slobode govora!