Privatizacija bioskopa pod sumnjom, formira se radna grupa za „Beograd film“

R. R.

18. 12. 2014. u 14:36

Formiranje radne grupe je i prvi institucionalizovani pokušaj da država povrati 14 bioskopa na elitnim beogradskim lokacijama

GRUPACIJA za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije obavila je sastanke sa relevantnim društvenim institucijama i najavila strategiju - formiranje radne grupe koja će se baviti ispitivanjem moguće kriminalne privatizacije „Beograd filma“.

Ovu akciju objavio je u četvrtak u parlamentu reditelj Srđan Dragojević, član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koji je i član predsedništva Grupacije za kinematografiju. Formiranje radne grupe je i prvi institucionalizovani pokušaj da država povrati 14 bioskopa na elitnim beogradskim lokacijama. Kako Dragojević kaže za „Novosti“, članovi radne grupe biće relevantni predstavnici ministarstava i institucija, kao što su Tužilaštvo Srbije, Ministarstvo pravde, Privredna komora, Ministarstvo kulture i informisanja, Filmski centar Srbije, Grupacija za kinematografiju...

Ministar privrede Željko Sertić, uz čiju je podršku započela ova akcija Grupacije za kinematografiju, ističe da bi trebalo raditi na tome da se potencijalna kriminalna privatizacija iz 2007. eventualno poništi. Naime, sumnja se da vlasnik nije ispoštovao obaveze iz kupoprodajnog ugovora - da neće otuđiti akcije „Beograd filma“ u periodu od dve godine, i da će obezbediti kontinuitet poslovanja preduzeća.

Poznato je, međutim, i o tome su „Novosti“ nekoliko puta pisale, da je vlasnik „Beograd filma“ već 2008, po duplo višoj ceni, preprodao pet bioskopa iz lanca „Beograd filma“. Ostatak bioskopa navodno je prodao sopstvenoj firmi sa Bahama, pa je osnivanjem novih, fiktivnih privrednih društava i pravnih lica izašao iz sistema kontrole, što otežava eventualne postupke Tužilaštva za privredni kriminal.


SPORNO OD POČETKA

PODSEĆANJA radi, februara 2007. biznismen Nikola Đivanović kupio je za 9.200.000 evra 14 bioskopa „Beograd filma“, među kojima su i oni koji pripadaju kulturnoj baštini. I mada je ova privatizacija od početka bila sporna - Đivanović je kupio „Beograd film“ ispod tržišne cene (po tadašnjoj proceni trebalo je da bude dvostruko veća, jer bioskopi ukupno imaju oko 13.830 kvadratnih metara, plus 5.704 kvadratna metra građevinskog zemljišta). Tužilaštvo za privredni kriminal vodilo je postupak protiv Đivanovića 2010. zbog malverzacija u prodaji pet bioskopa, koja je oštetila „Beograd film“ za više od 4.000.000 evra, a budžet Srbije za 1.500.000 evra. Osuđen je na tri godine zatvora i obavezu da isplati 3.100.000 evra, ali je sa Tužilaštvom sklopio dogovor - pušten je iz pritvora, a kao jemstvo da će uplatiti novac upisao je hipoteku na nekretnine „Beograd filma“, u okviru koga su ostala tri bioskopa - „Zvezda“, „Jadran“ i „20. oktobar“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije