GODIŠNjICA smrti (19. decembar) i 80-godišnjica rođenja Ružice Sokić, jedne od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumica, obeležavaju se nizom manifestacija.

Fondacija "Ružica Sokić", čiji je cilj da sačuva uspomenu na izuzetan dar i duh koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji i pozorištu, ali i u čitavom kulturnom miljeu Beograda, upriličila je program zajedno sa Jugoslovenskom kinotekom i Ateljeom 212. Pored projekcije filmova "Žuta" Vladimira Tadeja, "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, koji podsećaju na njena ostvarenja iz najslavnije epohe srpskog filma, "crnog talasa", i izložbe plakata najvažnijih dela u kojima je igrala, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Rale Zelenović najavio je i program za 18. decembar - "Veče sećanja" u svečanoj sali Kinoteke, uz film "Život je san" Dragana Kresoja. "Dug" prema Ružici Sokić za sve ono što je dala i ostavila ovdašnjem filmu, Muzej kinoteke pokazao je i početkom ove godine, kada joj je priredio omaž.

U Ateljeu 212, kući u kojoj je više od 50 godina bila na sceni i ostvarila nezaboravne likove u predstavama od kojih se mnoge danas smatraju antologijskim ostvarenjima - "Ko se boji Virdžinije Vulf", "Krmeći kas", "Čudo u Šarganu", "Kod lepog izgleda", "Korešpodencija", "Ženski orkestar", "Priče iz Bečke šume", "Iz života kišnih glista", "Aveti", "Bergmanova sonata"..., 16. decembra svečano će biti otvorena izložba "Sećanje na Ružicu Sokić". Godišnji pomen glumici koja je dobila najveće jugoslovenske i srpske filmske i pozorišne nagrade, koja je govorila da je izgubljena kad nema glumački zadatak, jer joj se običan život možda i ne dopada, biće održan 19. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

CILjEVI FONDACIJE

FONDACIJA "Ružica Sokić" osnovana je na inicijativu njenog supruga Miroslava Lukića, koji je i upravitelj, a članovi Upravnog odbora su Vesna Krčmar, Milan Caci Mihailović, Marina Gavrilović, Tomica Milosavljević i Vesna Stanković. Kako je najavljeno, fondacija će od sledeće godine dodeljivati nagradu za mlade dramske umetnike, a njeni ciljevi su promovisanje, zaštita i unapređenje humanitarnih aktivnosti i umetnosti. To će se odvijati kroz podršku i solidarnost u rešavanju problema i potreba koje prate razvoj naročito mladih glumaca, ali i drugih umetnika i studenata pozorišne i filmske umetnosti.

Scena iz filma "Kad budeđš mrtav i beo"

ZLATNO DOBA

RUŽICA Sokić rođena je 1934. godine kao kćerka trgovca i suvlasnika tadašnjeg beogradskog lista "Pravda" Petra Sokića, i još kao devojčica učestvovala je u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda. Glumu je diplomirala 1958. na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, kratko vreme bila je članica Savremenog pozorišta, a ubrzo je prešla u Atelje 212. Njena filmska, pozorišna i televizijska karijera čine nezaobilazni deo "zlatnog doba" ovdašnje kulture i umetnosti.