Da li je ispravljena nepravda prema LJubiši Jovanoviću?

V. Strugar

15. 12. 2014. u 14:15

Šabačko pozorište donelo je odluku da Veliku scenu nazove imenom LJubiše Jovanovića

ŠABAČKO pozorište je u nedelju, na sastanku Upravnog odbora i uz saglasnost gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića donelo odluku da Veliku scenu nazove imenom LJubiše Jovanovića – kazao je za ''Novosti'' u telefonskom razgovoru upravnik pozorišta Zoran Karajić.

Ova dobra vest neočekivana je za javnost, ali ne i za redakciju „Večernjih novosti“. Moglo bi se reći da je ona posledica već pripremljene akcije našeg lista, da se uz podršku (ne samo) kulturne javnosti pokrene inicijativa za vraćanje imena LJubiše Jovanovića Šabačkom pozorištu. S tom namerom, prethodnih dana, obratili smo se Udruženju dramskih umetnika Srbije, Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozorištu, uglednim umetnicima koji su imali priliku da dobro upoznaju ovog glumačkog barda. Konačno, obratili smo se i samom predsedniku države Tomislavu Nikoliću. I - dobili nedvosmislenu podršku. Istine radi, ostalo je da se, pre objavljivanja pripremljene serije tekstova, obratimo i Šabačkom pozorištu, kao i tamošnjoj opštini koja je pre dvanaest godina donela odluku da se ime jednog od najuglednijih Šapčana „oduzme“ teatru.

Sticajem okolnosti, inicijativu „Novosti“ imali smo prilike da iznesemo i ministru kulture Ivanu Tasovcu, boraveći s njim proteklog vikenda na Kosovu da bismo zabeležili otvaranje pozorišne scene Narodnog pozorišta iz Prištine u Gračanici. Ministar Tasovac je planiranu akciju „Novosti“ prihvatio sa velikim odobravanjem i interesovanjem. Otuda i naša pretpostavka da je upravo ministrova brza (re)akcija doprinela da se, samo dan kasnije, donese ova odluka.

PODRŠKA PREDSEDNIKA IZ kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića na adresu „Novosti“ stiglo je pismo u kome se kaže da je predsednik upoznat sa događajima oko imena Šabačkog pozorišta i da podržava akciju da mu se vrati ime LJubiše Jovanovića. „Delim vaše mišljenje da je reč o izuzetnom umetniku i čoveku i pridružujem se inicijativi radnika iz kulture da se učinjena nepravda ispravi, pogotovo u kontekstu iduće godine kada će se obeležiti 70 godina pobede nad fašizmom i nacizmom“.

Istina, njom se tek delimično, posle punih dvanaest godina, ispravlja velika nepravda prema velikom glumcu. Umesto pozorišta, odlučeno je da se LJubiša Jovanović „namiri“ jednom od tri scene u ovom teatru. Mala scena poneće ime dr Branivoja Đorđevića, Galerija će dobiti ime slikara i scenografa Vladislava Lalickog, a festival (koji bi trebalo da krene 2016) zvaće se po dugogodišnjem umetničkom rukovodiocu teatra, prvaku Borisu Kovaču. Da podsetimo, ne tako davno postojao je, takođe, festival s LJubišinim imenom, koji je ukinut...

Da li to znači da je posle više od jedne decenije došlo vreme da se, konačno, stvari pokrenu s mrtve tačke? Izgleda da jeste. Ipak, ovom „kompromisnom“ epilogu nešto nedostaje, a to je, jasan i nedvosmislen, odgovor na pitanje zašto je svojevremeno ne samo skinuto nego i ukaljano ime jednog, po svedočenju svih onih koji su ga poznavali, izuzetno časnog čoveka? Cela ova priča, pa i akcija „Novosti“, motivisana je potrebom za suštinskom „rehabilitacijom“ umetnika koji je veoma zadužio srpsku kulturu. NJegov dar, jednako kao i njegov antifašizam, nisu smeli da budu dovedeni u sumnju kao što je to učinjeno odlukom šabačke vlasti 2002. godine.

Večernje novosti“ su u to vreme, kao i kasnije u više navrata, pokušavale da skrenu pažnju na ovaj nedostojni čin, nastojeći da se cela priča ne gurne „pod tepih“ i u zaborav. Juče je sa tog nemara i zaborava skinut prvi, važan sloj: ime LJubiše Jovanovića ponovo je među Šapčanima. Ostaje pitanje je li to dovoljno i da li su time namireni svi dugovi prema velikom umetniku.

ZORAN KARAJIĆ: ZASLUŽIO SCENU

U ODLUCI Upravnog odbora navodi se da „Šabačko pozorište zaslužuje da njegova Velika scena ponese ime i sačuva uspomenu na izuzetnog glumca LJubišu Jovanovića, koji se rodio u Šapcu, a svoj radni i umetnički vek proveo u Zagrebu i Beogradu.“

Svečano promovisanje Velike scene u Scenu „LJubiša Jovanović“ dogodiće se u januaru, na premijeri predstave „Kainov ožiljak“, rađene po romanu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

- Siguran sam da Šabačko pozorište zaslužuje da njegova Velika scena nosi ime velikog glumca, a i da je LJubiša Jovanović zaslužio to laskavo priznanje - kaže direktor pozorišta Zoran Karajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

заложи, зажари казанџијо стари

16.12.2014. 11:23

*Да ли председник републике има паметнија посла од смањивања плата запосленим и рехабилитације шабачких титоистичких културних делатника - који су толико бесмртни да их ни њихова дела нису надживела?!

Bojana

16.12.2014. 12:39

Konacno su se prizvali pameti. Besmisleno je sto su promenili ime pozorista iz Ljubise Jovanovica u Sabacko pozoriste.

glumcevo unuce

16.12.2014. 17:56

Ovo je sto je uradjeno je sasvim dovoljno. Ljubisa Jovanovic je svakako veliki glumac, rodjeni Sapcanin, ali nikada i slovima nikada nije odigrao nijednu predstavu za pozoriste u svom rodnom gradu. Drugo, sve koji su se spremali da pokrenu inicijativu da se ime pozorista u Sapcu vrati pitam: cija imena nose beogradska pozorista: Narodno pozoriste, BDP, JDP, Zvezdara Teatar, Tetar Slavija, Atelje 212, Dadov, BITEF... Ne nose nicije ime? Zasto je problem da Sabacko pozoriste nosi ime svoga grada?