OVOGODIŠNjI sajam knjiga počeo je kao nikad u poslednjih nekoliko godina: prvog dana bilo je oko 11.000 posetilaca, što je skoro duplo više nego lane.

I u minula dva dana bile su vidljive gužve na mnogim štandovima, a prvi utisci izdavača su veoma optimistični. Ponuda je raznovrsna, a posetioce na svakom koraku mame veliki plakati, bilbordi i oglašavanje velikih popusta, čak i do 50 odsto na nova izdanja. Celokupna atmosfera potvrđuje moto kuće „Arhipelag“: „Nije sve loše, dobre su knjige“.

Najtraženije su knjige iz pera pisaca koji su već stekli veliku čitalačku publiku u Srbiji. Na štandu „Evro Đuntija“ to je treći deo „trilogije stoleća“ Kena Foleta „Na rubu večnosti“, koja se bavi kubanskom krizom, atentatima u Americi, 1968, hipi pokretom, zatim triler „Svilena buba“, koji je napisala Džoana Rouling pod pseudonimom Robert Galbrajt, sudski triler „Džejkobova odbrana“ Vilijama Landeja, kao i velika monografija o stradanju Romanovih „Golgota carske porodice“ Petra V. Muljtatulija.

Na štandu SKZ, čitaoci traže „Sentimentalni rat i mir“ Mome Kapora, knjigu intervjua od 1990. do 2000. godine, u vreme raspada Jugoslavije, građanskih ratova i bombardovanja Srbije. Tu je studija Nenada Ljubinkovića „Naši daleki preci“ i istorijska monografija Suzane Rajić „Aleksandar Obrenović“.

DOBAR POČETAK „VULKANOVE“ knjige prvog dana sajma prodate su 70 odsto više nego prošle godine. Prema rečima direktora Miroslava Josipovića, posebno dobro su se prodavale knjige na velikom popustu - tri za 999 dinara, kao i one koje imaju popust od 55 odsto.

Iz produkcije „Lagune“ posetioci su najviše tražili „Ričardovu kraljicu“ kraljice istorijskih romana Filipe Gregori, detektivski roman Tonija Parsonsa „Jedan po jedan“, knjigu Isidore Bjelice „Spas 2“, biografiju „Bijelog dugmeta“ - „Šta bi dao da si na mom mjestu“ Dušana Vesića, i biografiju „Sportski lider Novak Đoković“ Krisa Bauersa.

Novi roman Gijoma Musoa „Central park“, u kome se mešaju krimi i ljubavna priča, „Istorija mitskih zemalja“ Umberta Eka, „Tajna devet soba“ Džesi Berton, kao i izabrana dela Meše Selimovića - privlače pažnju na štandu „Vulkana“, a kod „Akademske knjige“ romani novog nobelovca Patrika Modijana „Rodoslov“, „U kafeu izgubljene mladosti“ i Dora Bruder“, u prevodu Mirjane Uaknin. Čitaoci traže i knjigu Jelene Skerlić Ćorović „Život među ljudima“, koja je u svojim sećanjima donela sliku starog Beograda.

Kako nam je rekao Nenad Šaponja, direktor „Agore“, posetioci su se zanimali za novu knjigu priča nobelovke Alis Manro „Mržnja, prijateljstvo, udvaranje, ljubav, brak“, izabrane priče argentinskog autora Isidoroa Blajstena „Mene nikada nisu puštali da pričam“, kao i dva domaća naslova: knjigu priča Vladana Matijevića „Pristaništa“ i roman „Zaustavno vreme“ Zorana Ćirića, koji dotiče temu fudbala. O fudbalu pišu i Božo Koprivica, kao partizanovac, u knjizi „Derbi, moj derbi“, i Vule Žurić, kao zvezdaš, u knjizi „Mnogo smo jači!“, koje je objavio „Službeni glasnik“. Na ovom štandu tražena je i knjiga Mihajla Pantića „Priče od vode - sve ribe Srbije“ sa ilustracijama Milana Tucovića, kao i delo turskog premijera Ahmeta Davutoglua „Strategijske dubine“.

Knjiga Branislava Božovića „Specijalna policija u Beogradu 1941-1944“ i izabrana dela Dušana Kovačevića, najtraženija su na štandu Zavoda za udžbenike.


LUKSUZNA IZDANjA

PRVIM pazarima veoma su zadovoljni i u „Laguni“. Ana Marković iz ove kuće rekla nam je da su na posebno zanimanje posetilaca naišla luksuzna izdanja („Mitovi i legende“, „Nova dečja enciklopedija“, „Saga o umetnosti“, „Veliki kuvar“) jer su se nudili sa popustom od čak 75 odsto. Veoma su tražena i dela na akciji: tri knjige za 299 dinara i tri knjige za 499 dinara.


BORISAV JOVIĆ NA ŠTANDU „NOVOSTI“: ISTORIJA BEZ KRAJA

VELIKU pažnju čitalacaprivukao je bivši jugoslovenski lider Borisav Jović, koji je u utorak na štandu „Novosti“ potpisivao svoju knjigu „Zašto bih ćutao“.

Priča o drugoj polovini 20. veka, hronika i autobiografija u kojoj Jović, nekadašnji predsednik predsedništva SFRJ, diplomata i privrednik, govori o prelomnim događajima koji su doprineli razbijanju Jugoslavije, naišla je na ogromno interesovanje publike. Gotovo ceo tiraž od 10.000 primeraka, po Jovićevim rečima, planuo je za prvih mesec dana po objavljivanju.

- Skrenuo bih pažnju na reči Milovana Vitezovića da je ovo knjiga kojoj ne može biti kraja. Ima jako mnogo stvari koje treba dopisati i opisati još mnoge stvari iz mog komplikovanog života - rekao nam je Jović.

Ova intrigantna knjiga osvojila je čitaoce i zato što autor ne prećutkuje životne neprijatnosti, ne prikriva greške i otkriva mnogobrojne detalje iz turbulentnih vremena, od Tita do Miloševića.