Velika bitka malog čoveka

B. Puzović

21. 10. 2014. u 16:15

Lazarevačko Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" i Narodno pozorište iz Užica pripremaju predstavu "Prah i pepeo", povodom stogodišnjice Kolubarske bitke

Lazarevačko Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" i Narodno pozorište iz Užica pripremaju predstavu "Prah i pepeo", povodom stogodišnjice Kolubarske bitke, koja će biti obeležena sredinom decembra, kada je zakazana i premijera. Predstava autora Spasoja Ž. Milovanovića, puna je istorijskih podataka, ali bez citata, recitala, parola, junaka i uzvišenih misli.

To je priča o običnom čoveku, nespremnom za rat. Sredstva za "Prah i pepeo" obezbedili su Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Grad Užice, te Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde. U Centru za kulturu u Lazarevcu usledile su i prve čitačke probe ansambla oba pozorišta.

- Predstava prati jednu istorijsku epopeju na sasvim drugačiji način nego što je publika navikla - kaže Spasoje Ž. Milovanović, autor teksta. - Bavi se, pre svega, intimnim svetom rata, koji je nekako bio skrajnut. U komadu su tri istorijska lika, sve ostalo je fikcija.

Milovanović ističe da se u predstavi pojavljuju feldmaršal Konrad, koji je bio načelnik generalštaba vojske, Hranilović, šef kontraobaveštajne službe i Brethold, tadašnji ministar inostranih poslova Austrougarske monarhije. Istorijsko-dokumentarna drama ima radni naslov "Na Kolubaru", a nosi antiratnu poruku.

- Ako je užičko pozorište dosezalo do bijenala u Veneciji, a lazarevački teatar rado gledaju gde god se pojavi, onda je ovoj predstavi Srbija mala - kaže reditelj Branko Popović. - Zašto ovu predstavu ne bismo igrali u Beču, Budimpešti, širom Evrope? U njoj nema onih društveno prihvatljivih rečenica, parola, recitala. U njoj ima začudnih stvari, koje će gledaocima biti veoma interesantne i uzbudljive. Pre svega, pitanje koje se u bezmalo svakoj rečenici drame postavlja je - kako se svako od nas u trenutku izbijanja rata ponaša, šta radi.

UPOREDNO IZVOĐENjE

- Predstava će uporedo ići na scenama oba pozorišta, a planiramo i gostovanja - kaže Ivana Nedeljković, direktor "Puls teatra" u Lazarevcu. - Drama "Prah i pepeo" treba da predstavlja dva pozorišta na našim festivalima i da dugo živi na repertoaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)