GRAČANICA - Tradicionalni, 47. po redu pesnički susreti "Lazar Vučković" posvećeni ovom tragično nastradalom mladom pesniku sa Kosova i Metohije, održani su prethodna dva dana u više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Otvarajući manifestaciju koja je okupila tridesetak poznatih srpskih pesnika sa Kosmeta, centralne Srbije ali i drugih srpskih prostora, Svetozar Vlahović, direktor NIJP "Panorama -Jedinstvo" (organizatora Susreta) naglasio je da ova manifestacija već gotovo pola veka vaskrsava na ovim prostorima i izrazio nadu da će pisana reč ostati da čuva identitet srpskog naroda i srpsku tapiju na Kosovu i Metohiji...

Pesnička nagrada "Lazar Vučković" koja se svake godine dodeljuje za najbolju poeziju objavljenu u časopisu "Stremljenja", pripala je Darinki Vučinić, pesnikinji iz Prištine za poemu "Rus i ja". Obrazlažući nagradu, predsednik žirija, pesnik Radomir Stojanović je rekao da jezgro ove složene poezije predstavlja poemu o veri i nadi, trajanju i stoicizmu, ali da dominantno mesto zauzimaju ljubav i rodoljublje.

- Pored toga što čuvaju sećanje na nastradalog mladog pesnika Lazara Vučkovića iz Gornjeg Sela kod Štrpca (koji je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo 1966. godine u Ohridu), manifestacija i nagrada "Lazar Vučković" predstavljaju i borbu kulturom protiv terora - ističe za naš list značaj ove manifestacije, Ranko Đinović, pesnik sa Kosmeta. Poeta Radoslav Zlatanović kaže da ovom manifestacijom i poezijom koju je ostavio u zaveštanje, nema sumnje naš veliki pesnik, Lazar Vučković, pesnici idu u nove stvaralačke izazove ka tvorbi pesničkoj koja bi se po visokim kriterijumima prirodno bez ikakvih protekcija, uklopila u tokove savremene srpske književnosti i srpske kulture uopšte.

Pored učenika i ljubitelja pisane reči, ovoj manifestaciji prisustvovali su i Mirko Krlić, narodni poslanik i član odbora za kulturu u Skupštini Srbije, kao i gradonačelnici Gračanice i Parteša, Branimir Stojanović i Dragan Nikolić.


AFIRMACIJA

- Dometi poezije Lazara Vukovića, predstavljaju veliku prekretnicu u savremenoj srpskoj književnosti na Kosovu i Metohiji - kaže Zlatanović. - Ta je poezija raskrstila sa izanđalim tradicionalnim, lokalnim i regionalnim i postala poziv na izlet u univerzalne književno estetske umetničke vrednosti - smatra Zlatanović, dodajući da pomenuti književni susreti održani prethodna dva dana u Ranilugu, Pasjanu, Gračanici, Novom Brdu i još nekoliko srpskih sredina, doprinose afirmaciji novih generacija mladih književnih stvaralaca.