Prepuni Sava centar na nogama pozdravio Mihalkova

Tanjug

03. 10. 2014. u 20:06

Svetska premijera filma "Sunčanica" slavnog ruskog reditelja Nikite Mihalkova je u Beogradu izazvala ogromno interesovanje

BEOGRAD - Svetska premijera filma "Sunčanica" slavnog ruskog reditelja Nikite Mihalkova večeras je u Beogradu izazvala ogromno interesovanje građana koji su ispunili čak i pomoćna sedišta u Sava centru.

Na svečanost je došao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sa suprugom Dragicom. U publici su bili i ministri Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Kori Udovički, kao i ambasador Rusije Čepurin i druge visoke zvanice.

Crvenim tepihom ispred Sava centra, koji je za ovu priliku ukrašen prizorom iz filma, prošao je i reditelj Emir Kusturica. U sali su bile dramske umetnice Jelena i Ivana Žigon, zatim direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, pevači Đorđe Marjanović i Radmila Karaklajić...

Aplauze građana koji su okružili crveni tepih dobili su glavni glumci iz "Sunčanice" Martins Kalita i Viktorija Solovljeva, kao i naša zvezda Miloš Biković i drugi članovi filmske ekipe.

Kada je Mihalkov ušao u dvoranu publika je ustala na noge i pozdravila ga ovacijama.

Reditelj se zahvalio, ali je u šali zamolio gledaoce da prištede dlanove za kraj projekcije.

On je obrazložio zašto se svetska premijera dešava upravo u Srbiji i naveo tri razloga, isto kao i na popodnevnoj konferenciji za novinare.

''Prvi je zato što je Srbija primila desetine hiljada onih ljudi o kojima govorim u ovom filmu. Mnogi Rusi su bili prinuđeni da ostave domovinu i dođu u Srbiju, tu su živeli i tu su zemni ostaci generala Vrangela i generala Aleksejeva'', rekao je Mihalkov.

Drugi razlog je veliki broj saradnika na filmu iz Srbije, među kojima su, uz glumca Bikovića, asistent režije Stanislav Popović, montažer Mića Zajc i drugi.

''Konačno, premijera je rođendan filma, a rođendan se slavi sa prijateljima. Zato smo došli ovde'', poručio je Mihalkov.

Priča po motivima proze Ivana Bunjina dešava se 1920. u logoru za belogardejce na Krimu, gde se jedan oficir seća svoje divne ljubavne romanse iz 1907. godine.

Film traje 180 minuta. Za sada nije sklopljen ugovor sa nekom distributerskom kućom iz Srbije. Ulaznice za večerašnju projekciju nisu bile u slobodnoj prodaji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije