Velikan u punom sjaju

D. B. M.

ponedeljak, 18. 08. 2014. u 20:15

Великан у пуном сјају
Kuća legat slikara Petra Lubarde biće uskoro otvorena za publiku. Biće izložena 24 platna, svi crteži, lični predmeti...

ŽIVOT se vratio u Iličićevu 1, kuću u kojoj je živeo i stvarao naš veliki slikar Petar Lubarda (1907 - 1974). Zaposleni u Kući legata preselili su svoje kancelarije u potkrovlje ove dedinjske vile, gde užurbano pripremaju stalnu postavku. Radi se galerijska oprema - šine za slike, paneli, postamenti. Pripremaju se tekstovi za katalog. Krajem septembra legat će biti otvoren za posetioce.

- Završavamo stalnu postavku. Angažovali smo dosta saradnika - kaže Ana Veljković, direktorka Kuće legata. - Planiramo da izložimo kompletan materijal koji smo zatekli u kući posle smrti Lubardine supruge Vere, ali ne u prvoj postavci. Zapravo, planirali smo da ono što bi se zvalo stalna postavka uradimo kao niz rotirajućih izložbi, koje se odnose na Lubardino delo i njegovo stvaralaštvo. Priredili bismo po dve izložbe godišnje i na taj način bi se kroz šest rotacija ostvario kompletan prikaz svega. To je dinamičnije, prilagođeno potrebama savremene publike i usklađeno sa brzinom vremena u kome živimo. Izložena dela biće prikazana kroz različite kontekste i moći će da se prate i sagledavaju iz različitih vizura.

Posle više od 30 godina pauze, pred publikom će biti 24 Lubardine slike koje su, posle smrti supruge Vere, pronađene u njihovom domu, zatim svi crteži, lični predmeti, mobilijar i arhivska građa. Prvi eksponat koji je već ušao u zgradu posle adaptacije jesu jedna od vrata u prizemlju, na čijim se staklima nalaze Lubardini crteži. Atelje čini i nameštaj, lična dokumenta, prepiska, pozivnice, plakati i druga arhivska građa.

- U legatu neće biti predstavljene samo slike već ćemo pokušati da dočaramo i ambijent u kome je slikar stvarao i živeo - ističe direktorka Veljković. - Zato smo tokom prethodnih nekoliko godina radili na identifikaciji značaja i konzervaciji ličnih predmeta i arhive iz kuće, što će naći svoje mesto u tematskom okviru izložbi. Ideja je da se publika upozna sa Lubardinim radom, ali i da se oseti intima prostora u kome je živeo.

Posle dugogodišnje adaptacije Lubardina kuća blista punim sjajem. Dvorište je uređeno, temelji obnovljeni, fasada nova, stolarija zamenjena, uveden protivpožarni sistem... Temelji kuće, koji su bili u jako lošem stanju, spušteni su kako bi se u podrumskim prostorijama podigao nivo svoda i taj prostor je pretvoren u mali kafe muzeja, garderobu i salu za projekcije. U prizemlju i na prvom spratu su galerijske prostorije, radionica i posebno konstruisan, obezbeđen i izmešten depo, koji se, prema pravilima, nalazi u srcu građevine, posebno udaljen od vodovodnih cevi.

Zaposleni u Kući legata prošli su specijalnu obuku za mnoge nove sisteme ugrađene u sam objekat, počev od „Springler sistema“ za zaštitu od požara, preko korišćenja lifta za lica sa invaliditetom, do sistema za održavanje adekvatne temperature.ČUVAJU ZA SEBE

U KuĆi legata kažu da dobro sarađuju sa Lubardinom rodbinom. Njegova sestra Vera Doner, koja živi u Izraelu, im je donela porodične fotografije, od kojih će neke prvi put biti objavljene u katalogu. Oduševljena je kako kuća sada izgleda. I mnogim kolekcionarima se kuća dopada, ali se još ne javljaju. Čuvaju slike za sebe, jer su Lubardina dela skupa i on je tražen umetnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije