Žeravica reči Rajka Petrova Noga

B. Đ.

31. 07. 2014. u 14:44

Жеравица речи Рајка Петрова Нога
O stvaralaštvu pesnika Rajka Petrova Noga objavljene su dve knjige, a u knjižare je stigla i njegova nova knjiga „S mene na uštap” koju je objavila Srpska književna zadruga

O STVARALAŠTVU pesnika Rajka Petrova Noga objavljene su dve knjige: Zbornik "Nek pada snijeg, Gospode", u izdanju novosadskog "Orfeusa", u kom su skupljeni radovi s prošlogodišnjeg skupa na Pivskim večerima poezije, posvećenog Nogovom pesništvu, i "Rajko Petrov Nogo - Život i delo", Branka Stojanovića, u izdanju Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća u Podgorici.

Uz ova izdanja, u knjižarama je i nova Nogova knjiga "S mene na uštap", koju je objavila Srpska književna zadruga. Ovaj "remoar", po Nogovim rečima, hteo bi da bude žanr u kome se mešaju i prožimaju dnevnici, memoari, sećanja i snovi, ali tako sliveno i stegnuto da se čitaju s pažnjom.

- Tim "memoarima fantaste" - pre, u vreme i malo posle bombardovanja Srbije - dodao sam i neke svoje besede, tek da se vidi da je moj privatni i javni život od iste tvari. Trudio sam se, kako mi je u prologu, mandarinski preporučio kineski pisac Daba Šon (Da Baš On) da o praznini ne pišem prazno, ni o dosadi dosadno - kaže za "Novosti" Nogo.

Na pitanje kako podnosi pojavljivanje dve studije o svom delu i životu, Nogo kaže:

- Nakon obimne knjige "Nogova žeravica reči" (2008), Branko Stojanović je sažeto i pouzdano, kako se nekad pisalo, u tri poglavlja, ispisao svoju britku knjigu u kojoj je meni osobito drag njen polemičan ton. I, najzad, zbornik u kome dvadesetak pesnika iz raznih i neobičnih uglova osvetljavaju ono što sam u ovih pedesetak godina pisao. To mi dođe kao da sam umro, a opet sam živ - dve dobiti odjednom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sima Kostur

03.08.2014. 13:15

@Marko - Grozan smo mi Srbi narod. Da li iko od vas poznaje čovjeka da o njemu daje ovako lične sudove. Jeste li ga gledali, popili s njim kafu, čašu vina, bure rakije, pa da možete komentarisati kakav je čovjek. Pročitaste li ijednu njegovu pjesmu, pročistaste li ikada ijednu pjesmu, da o pjesnicima smiejte govoriti? Ne, samo kevćete i sudite, nako, da vam prođe dan.

Grigorije

02.08.2014. 11:46

Zar je veliki uspeh biti u Pluzinama, i tamo ici po afirmaciju. U Crnoj Gori Pluzine zovu Rupa od svijeta, pored Mrtvog dubokog rodnog kraja Matije Beckovica, odatle se samo odlazi. A naši nadri genijalci tamo su bogovi.

Sava

02.08.2014. 13:42

Posto nije primljen u SANU taj manipulator se prijavio u RS ,a nikad se nije odjavio iz Bgd. i postao akademik.To je uradio i Djogo,samo je Momo Kapor govorio da priznaje da nije stasao za SANU i nista nece raditi iza njenih ledja.