POSLE serije tekstova kojima su "Novosti" upoznale javnost sa odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da značajno smanji sredstva za izradu Srpske enciklopedije, juče se oglasio i Uređivački odbor Srpske enciklopedije, izražavajući zabrinutost i protest zbog neshvatljivog čina države.

- Umanjenje za 60 odsto potpuno zaustavlja rad na ovom projektu svodeći ga na golo održavanje profesionalnog tima od svega šest zaposlenih. U okviru iznosa od osam miliona dinara, koliko je nadležno Ministarstvo namenilo projektu Enciklopedije u 2014. godini, nema ni jednog jedinog dinara za isplatu autora tekstova, rada stručnih redakcija i konsultanata, likovno-tehničke redakcije, čak i najvećeg dela neophodnih materijalnih troškova - stoji u apelu javnosti Uređivačkog odbora koji čine članovi Matice i SANU.

Nosioci ovog naučnog posla su Matica srpska i SANU, a izvršni izdavač Zavod za udžbenike. Zakon o Srpskoj enciklopediji iz 2005. je definisao realnu društvenu potrebu za ovakvim projektom i neophodnost da Srbi najzad dobiju svoju nacionalnu enciklopediju.

- Nameće se zaključak da je u nadležnom Ministarstvu neko odlučio da se pomenuti Zakon samo delimično sprovodi. Zabrinjavajuće je odsustvo političke svesti o društvenoj važnosti ukupnih enciklopedijsko-leksikografskih poslova. Otuda bi bilo neophodno da se ovim poslovima prizna prioritet u oblasti srpske naučne politike i da se to jasno iskaže stalnom društvenom brigom. Neophodna je jasna politička volja koju može da iskaže samo srpska politička zajednica, a pre svega država. Ukoliko ovakvog iskazivanja političke volje ne bude bilo i ukoliko se ne izgradi jasna razvojna strategija u ovoj oblasti, srpska država će načiniti nepopravljivu štetu sopstvenoj nauci i kulturi. Iskreno se nadamo da ovakvo bezumlje neće biti počinjeno. S obzirom na to da ugrožavanje Srpske enciklopedije sadrži sve elemente kulturnog suicida, nadležno Ministarstvo bi moralo smoći snage da se odupre ovom strašnom iskušenju - stoji u apelu javnosti.