Dela Danila Kiša u deset knjiga

D. Bt.

15. 06. 2014. u 20:11

Povodom 80 godina od rođenja čuvenog pisca, u izdanju Izdavačke kuće "Arhipelag"

IZDAVAČKA kuća "Arhipelag" objaviće dela Danila Kiša u 10 knjiga od kojih se prva, roman "Psalam 44", upravo pojavio pred čitaocima. Ovaj poduhvat, čiji je priređivač Mirjana Miočinović, obuhvatiće celokupnu prozu ovog pisca kao i njegove pesme, drame i filmske scenarije, a biće okončan do 22. februara iduće godine, kada se navršava 80 godina od Kišovog rođenja.

Kako je najavljeno, knjige će izlaziti sukcesivno, a najveći broj biće objavljen do Sajma knjiga u Beogradu. "Psalam 44" je velika povest o logorima iz Drugog svetskog rata i uzbudljiva priča o ljudskoj sudbini u vremenima istorije. Iz ovog romana proistekla su druga velika dela modernog klasika srpske književnosti, kao što su "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča" i "Enciklopedija mrtvih". Sa naslednicima autorskih prava, "Arhipelag" je potpisao ekskluzivni ugovor o objavljivanju i distribuciji dela ovog pisca i na teritoriji Hrvatske i BiH.

- Objavljivanje dela nekog pisca klasične vrednosti predstavlja najveći izazov za profesionalno izdavaštvo. Pogotovo u ovom trenutku kada knjige vrhunske, savremene i klasične književnosti nisu dovoljno vidljive i kada su njihovo mesto preuzele knjige u kojima ne postoji nikakva ideja vrednosti, stila ili umetničke lepote - kaže Gojko Božović, glavni urednik "Arhipelaga".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije