Danojliću uručena Izviiskra Njegoševa

V. KADIĆ

13. 05. 2014. u 13:57

Данојлићу уручена Извиискра Његошева
Pesniku, pripovedaču, esejisti i prevodiocu Milovanu Danojliću u Nikšuću je vladika Joanikije uručio knjićevnu nagradu „Izviiskra Njegoševa”: Oštrim glasom kroz stihove

NIKŠIĆ - Književna nagrada "Izviiskra Njegoševa" svečano je dodeljena u Nikšiću pesniku, pripovedaču, esejisti i prevodiocu Milovanu Danojliću.

- Njegoš, kojeg je teško uporediti sa bilo kojim književnim stvaraocem, dao je najveću meru, i najveći cilj je postavio srpskoj književnoj reči, a tek pojedini tu meru zaista i dostižu. Uvereni smo da je Danojlić već odavno ušao u svetlu i osvećenu Njegoševu orbitu, i da se odavno u njoj nastanio potpuno zasluženo - kazao je vladika Joanikije uručujući nagradu.

U obrazloženju žirija navodi se da Danojlić živo pokazuje da lirika i dalje opstaje kao divljenje stvorenom, da je poezija i dalje oštar glas pobunjenika, kao i oblik pomnog mišljenja sveta i vremena.

Predsednik žirija prof. dr Jovan Delić kazao je da je Danojlić "Evropljanin kakvog nemamo: znalac svetskih jezika, strastveni čitalac na stranim jezicima i prevodilac velike poezije na tim jezicima."

- Preko njega smo zavoleli ne samo francusku poeziju, već i Brodskog, starog Katula, Ezru Paunda, Šekspira i zemlju Irsku - rekao je Delić.

Književnik Milutin Mićović je postavio pitanje gde je mesto srpskim pesnicima, koji su došli posle Njegoša.

- Ako Njegoš jedan obuhvata svo srpsko pesništvo nastalo posle njega, a svo srpsko pesništvo ne može da obuhvati Njegoša, onda uviđamo neke realne odnose. Ako je Njegoš i danas najaktuelniji srpski pesnik, onda je normalno zapitati se koju realnu snagu ima naše savremeno pesništvo u životu naroda.

U obraćanju posle dodele nagrade, Milovan Danojlić se prisetio pisma jedne zemljakinje, izbegle u Kaliforniju, u kom mu je čestitala za nagradu i pitala šta znači reč "izviiskra".

- I zaista, ta neobična kovanica zbuniće ponekog i u Černoj Gori, pa kako ne bi izbeglicu u Kaliforniji. Njome je veliki pesnik nazvao spev koji nam je danas poznat kao "Gorski vijenac". Ima iskri i iskri, neke planu i zgasnu, a druge se izviju visoko i daleko do neba. Bez snažnog udara pesnika gromovnika ta iskra u "kam očajava" - poručio je Danojlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

гордана

13.05.2014. 15:41

Честитам највећем српском песнику, писцу, преводиоцу, на заслуженој награди!