Milisav Savić objavio monografiju Dolina srpskih kraljeva

D. Bt.

11. 05. 2014. u 20:40

U proleće 2013. Savić se otisnuo na putovanje Ibarskom i Raškom dolinom, posetivši sve manastire, gradove i crkve iz nemanjićkog perioda

JEDAN od naših najuglednijih savremenih prozaista Milisav Savić objavio je nesvakidašnje zanimljivu i raskošnu monografiju "Dolina srpskih kraljeva", koja će biti predstavljena u utorak u podne u foajeu Ateljea 212.

U proleće 2013. Savić se otisnuo na putovanje Ibarskom i Raškom dolinom, posetivši sve manastire, gradove i crkve iz nemanjićkog perioda, kao i one sagrađene u vreme obnove Pećke patrijaršije. Na njegovom hodočašću, koje je trajalo oko dva meseca, našli su se ne samo poznati manastiri Žiča, Studenica, Gradac, Đurđevi stupovi, Petrova crkva, Sopoćani i Banjska, do kojih se relativno lako stiže, već i manje poznati crkveni spomenici, među kojima ima i svojevrsnih umetničkih bisera. To su: Crkva Svete Petke u Trnavi, Crkva Sv. Dimitrija u Janačkom polju, Crkva Sv. Petra i Pavla u Tutinu... Još teže je bilo da se stigne do crkava u selima Živalići, Dojinovići, Binići, Crepulja kod Zubinog Potoka, ili da se popne do starih gradova kao što su Jeleč, Ras, Gradina kod Postenja. Savić je ne samo ispričao istoriju ovih zdanja, već ih je i sve sam fotografisao.

- Graditeljstvo i slikarstvo starog raškog kraja, srca nekadašnje nemanjićke države, predstavljeni su u ovoj knjizi s tačke gledišta jednog pisca, što doprinosi njenom značaju i zanimljivosti - kaže dr Gojko Tešić, književni istoričar. - Ova putopisno-romaneskna knjiga, s autobiografskim detaljima, pravo remek-delo srpske književnosti, a samim tim i umetnosti i kulture, protkano ikonografskom građom - biserom svoje vrste, govori o skrivenom blagu koje je u mnogo čemu ostalo na margini. Pisac ovom knjigom podseća, opominje, poziva na samosvest i odgovornost prema draguljima srpske tradicije koji su i u svetskim razmerama vrednost. Da li dopustiti da to sve propada - a Milisav Savić se s ralogom plaši tog nehata, nemara, neodgovornosti - dakle svega onoga što je do sada bilo na delu i učinilo svoje nedelo velikog zaborava. Izuzetna knjiga koja na najlepši način otvara sasvim nepoznati, ili bolje reći zaboravljeni umetnički duhovni prostor koji se mora spasti bar na ovaj način.

NA DVA JEZIKA

UZ Gojka Tešića, na predstavljanju knjige koja je objavljena dvojezično (prevodilac na engleski je Timoti DŽon Bajford), govoriće Ivana Dimić, Živadin K. Mitrović, Miljojko Miličević i autor, dok će tekstove kazivati Aleksandra Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mimi

12.05.2014. 08:42

Ето радости за Немањићки Свети врт и Симеонову лозу. Ето спасења за наш путоказ живота који нас сигурно води до нас самих. Не би ли се пробудили, не би ли свој пут обновили, позлатили и поклонили му се.. Хвала Милисаву за његово ревносно дело. Забележен пут наших краљева бележи наше постојање које су безбожници вазда рушили. Наследници ипак не заборављају своје претке ни заветну вековану колевку. Ова историјска и проповедна књига нам то сигурно доказује. Пњсник Милка Стефановић- Мими

др Добросав Никодиновић

12.05.2014. 21:34

Желим да купим ,,Долину српских краљева'', 1 примерак.Како да је наручим ?