Ostavke u Narodnoj biblioteci zbog vlasnika kulture – Tasovca i Ristića

D. Bt.

27. 04. 2014. u 17:03

Četvoro od petoro članova Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije u nedelju podnelo ostavku. Nezadovoljstvo što će i dalje „vlasnici srpske kulture biti Tasovac i Ristić“

VIŠEMESEČNA razmimoilaženja i polemike između Upravnog odbora Narodne biblioteke Srbije i Ministarstva kulture u nedelju su dobila definitivan epilog: četvoro od petoro članova UO podnelo je neopozive ostavke.

Uz oštro obrazloženje ostavke su dali: književni istoričar prof. dr Gojko Tešić (predsednik UO), jedan od najuglednijih savremenih srpskih prozista Radovan Beli Marković, magistar bibliotekarstva, savetnik u Ministarstvu prosvete i pisac Simo Potkonjak i načelnik nabavki knjiga u NBS Ivana Nikolić. Peti član ovog tela, ugledni dramski pisac Miladin Ševarlić nije bio saglasan sa ovakvom odlukom.

- Saznavši da će i dalje vlasnici srpske kulture biti gospoda Ivan Tasovac i Dejan Ristić, dakle oni koji su nas proteklih šest meseci izlagali nečuvenoj opstrukciji i ponižavanju, onemogućavajući normalan rad, iako smo svoj posao maksimalno odgovorno i savesno obavljali u korist nacionalne institucije prvoga reda, i ono što je najvažnije i najznačajnije, bili smo čvrsta i nepokolebljiva i u svemu jedinstvena prepreka nasilništvu i samovolji navedenih beskrupuloznih i besprizornih gospodara (ministra i dražavnog sekretara) - podnosimo neopozivu ostavku - navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju podnosilaca ostavke, nova vlast se „opredelila, što se kulture tiče kao najjače identifikacione karte, za dokazane štetočine, za one kojima je ubijanje, uništavanje, ponižavanje svega što kulturu čini važnom činjenicom srpskoga naroda - i time, verovatno i ne sluteći, na sebe preuzela isključivu odgovornost“.

- Izborom Tasovca za ministra kulture, ova vlada i njen mandatar očigledno prihvataju i njegovu pogubnu strategiju ponižavanja srpske kulturne scene i njenih poslenika, pa je time i njihova odgovornost u ovom trenutku i najveća. Mi u takvoj pogubnoj i opasnoj kulturnoj politici ne želimo ni na koji način da učestvujemo - ono što je u ovom času i najvažnije. Upravni odbor ne želi biti učesnik u uništavanju Narodne biblioteke Srbije, najveće i najznačajnije nacionalne institucije i zato smo jedinstveni u stavu da je neopoziva ostavka u ovom trenutku najčasniji čin - navodi se na kraju saopštenja.

Istovremeno u nedelju je stiglo i saopštenje Miladina Ševarlića, koji, neslažući se sa ovakvim potezom svojih kolega, kaže:

- Iako delim njihove pobude, ne smatram da je odustajanje pravi odgovor na pritisak onih koji sabotiraju rad najvažnijih ustanova srpske kulture. Jer, u ovoj društvenoj igri nije reč samo o Narodnoj biblioteci, već i o drugim institucijama čiji je zadatak da štite integritet i dostojanstvo te kulture i daju doprinos borbi za očuvanje uveliko ugroženog integriteta, pa i samog identiteta srpskog naroda.

Napominjući da ovde nije reč samo o državnim činovnicima već o tome kako je moguće da oni sprovode svoje namere, Ševarlić navodi:

- Stvar jeste u tome da se dosadne muhe srpske kulture puste da slobodno žvaću i zuje unaokolo, jer verbalno pražnjenje neće sprečiti one koji sistematski, već odavno, sprovode zadate strateške ciljeve u koje se i njihovi, lični, sasvim lepo uklapaju. Ne smatram, dakle, da je povlačenje dobar odgovor. Umesto da im olakšavam posao i da smenjujem sam sebe, sa ponosom očekujem da oni to učine.

Novi Upravni odbor moraće da se suoči sa već duže vremena spornim izborom novog upravnika Narodne biblioteke Srbije. Nekoliko puta menjanje pravilnika konkursa za prvog čoveka ove nacionalne institucije je i dovelo do sukoba između UO i Ministarstva i do poništavanja konkursa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ненад Кебара

27.04.2014. 22:59

Најцрње је од свега што културна јавност или макар интелектуална елита (шта ли то беше у Србијици?) данас нема никакав став, што не каже барем: "Гојко, Ивана... немојте да претерујете", или пак: "Гојко, Ивана... ми смо уз вас јер знамо какву сте енергију поклонили српској култури." А да ли уопште та елита, у својој самокурупцији, зна ко су Гојко, Ивана, Радован, Симо? За Тасовца сам знао, али док поплавни талас политике тог Ристића није избацио на површину уопште нисам знао ко је.

Mladen

28.04.2014. 08:45

Zašto nas gospoda ne upozna sa činjenicama zbog kojih podnose ostavku, navedeno saopštenje liči na stranačko prepucavanje. Ja na primer, ne znam šta je to radio Tasovac u vezi sa bibloitekom. Podrška za Miladina Ševarlića - odustajanje od borbe je priznanje poraza.

Rade

28.04.2014. 09:13

Aman, ljudi, zasto ostavke? Zar ne vidite kako je lepo i lako postojati u drugim republickim institucijama - Narodnom muzeju, Narodnom pozoristu, Republickom zavodu za zastitu spomenika kulture? Tamo se ne bune, njima je dobro... samo vama neki andrak smeta...

zdravko

28.04.2014. 21:41

"....Upravni odbor NE ZELI BITI......"'ajde da je Upravni odbor vodovoda i kanalizacije ali Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije!?Prosecno strrog profesor srpskog jezika bi vam dao jedinicu a citalac smatra da je dobro za srpsku kulturu da takvi pisci i ne budu u upravnom odboru