Ivan Tabaković: Put pun zaokreta

A. P.

13. 04. 2014. u 21:23

Izložba radova na papiru Ivana Tabakovića u Galeriji RTS koji će ovog umetnika predstaviti kao autentičnu stvaralačku ličnost i prikazati njegov uzbudljiv put pun zaokreta

CRTEŽI, studije, skice i kolaži deo su izložbe radova na papiru Ivana Tabakovića, koja će u utorak veče biti otvorena u Galeriji RTS. Bogat i složen opus jednog od najznačajnijih domaćih umetnika prošlog veka samo je fragmentarno predstavljen na izložbi Tabakovićevih dela iz kolekcije Marjanović.

- Ipak, i oni su sami po sebi dovoljni da ovog umetnika predstave kao autentičnu stvaralačku ličnost i da prikažu njegov uzbudljiv put pun zaokreta, skretanja i vraćanja, ali nikad odstupanja od sopstvenih, etičkih i odgovornih uverenja o smislu i svrsi umetnosti - zapisala je u katalogu izložbe Ivana Benović.

Posetioci će do 10. maja moći da vide crteže iz svih perioda stvaralaštva ovog vrsnog umetnika, među njima i "Ženski akt", iz 1923, nastao u studentskim danima. Iz ranije faze izdvaja se "Dete koje sedi" (1931), "Keramički sud" (1937), a iz poznije "Koncert na harfi" (1972) i "Večito detinjstvo" (1967).

Izložbu u Galeriji RTS otvoriće akademik i likovni umetnik Dušan Otašević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije