IMALA sam sreću da vidim biblijsku zemlju Jermeniju i tamo, u podnožju Svete gore Ararat, otvorile su mi se sve kapije vremena. Ararat nije samo gora pred kojom se zaustavila Nojeva barka, već je i večni simbol svih potopa koji su se dešavali kroz istoriju maloazijskih, mediteranskih i balkanskih naroda. On je i opomena i svetionik - rekla je Ljubica Miletić, povodom svoje knjige pesama „Vetrovi Ararata“, koju je predstavila u Srpskoj književnoj zadruzi.

Stihovi koje je pesnikinja napisala posle boravka u ovoj zemlji svedoče kako je u jermenskom svetu istorije, tradicije i vere, prepoznala srpsku zemlju, dušu i sudbinu. Srbi i Jermeni, po njenim rečima, imaju jednaku istoriju. Ovom knjigom autorka želi da podseti na 1915. godinu kada je milion i sedamsto pedeset hiljada Jermena deportovano u pustinje Sirije i Mesopotamije. Ona traga za suštinskim i hrišćanskim smislom postojanja i stradanja zemlje i naroda koji u svom temelju baštini i podrazumeva biblijske dimenzije prošlosti.

- Sledeće godine navršava se sto godina od tog progona. Nadam se da će moja knjiga doprineti da se makar malo osvetli prećutana strana istorije. Ove pesme slikaju i dve uporedne tragedije, srpskog i jermenskog naroda, dva nepriznata genocida, nad Jermenima 1915. i nad Srbima 1941, i oba ponovljena devedesetih godina 20. veka. Mislim da je sve to važno, naročito danas, u vreme Novog potopa, prepravki istorijskih činjenica - rekla je autorka.

Sve što se dešavalo Jermenima do kraja 20. veka, po njenim rečima, dešavalo se u isto vreme i nama, na Balkanu.

- Zapanjilo me je koliko je ista ta uporedna tragedija dva naroda, koliko su isti rezultati: milioni mrtvih, milioni spaljenih kuća, gubljenje teritorija, jer Jermenija se nekada protezala do Sredozemnog mora, do Antiohije, a danas je svedena na malu istočnu Jermeniju, tek deseti deo svoje teritorije. Ako uporedimo to sa Srbima iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore, iz Bugarske, jer Vidin je nekad bio srpski, shvatamo da i mi iz rata u rat imamo sve manje teritorije, stanovništva, materijalnih tragova i kulture. Čudi me da smo i mi i Jermeni uspeli bilo šta da sačuvamo, gledajući kakvom smo zlu kroz vekove bili izloženi - rekla je za „Novosti“ Ljubica Miletić.

PESME KULTURE

POEZIJA Ljubice Miletić predstavlja osoben primer jedinstva poezije i kulture. Ona je izraziti pesnik kulture koji ima izuzetno razvijeno osećanje istoricizma. Peva o prostorima jermenske istorije, znamenitim spomenicima duhovne i materijalne kulture, hrišćanskim vrednostima. Pritom, ona dovodi u vezu stradanje jermenskog naroda sa srpskim - okupiran Nagorni Karabah sa okupiranim Kosovom - rekao je o ovoj knjizi Tiodor Rosić.