Knjiga o Kišu među pet najboljih biografskih izdanja u Americi

R. R.

19. 03. 2014. u 21:06

„Krštenica - Priča o Danilu Kišu“, izdavački poduhvat britanskog autora Marka Tompsona o jugoslovenskom književnom velikanu, odabrana je među pet najboljih biografskih izdanja u Americi u 2013. godini

KNJIGA „Krštenica - Priča o Danilu Kišu“, izdavački poduhvat britanskog autora Marka Tompsona o jugoslovenskom književnom velikanu, odabrana je među pet najboljih biografskih izdanja u Americi u 2013. godini.

Ovaj izbor napravilo je američko Nacionalno udruženje književnih kritičara (NBCC), koje je Tompsonovo delo Birth Certificate: The Story of Danilo Kis u izdanju univerziteta Kornel svrstalo među finaliste za Nacionalnu književnu nagradu, koja je dodeljena 13. marta u NJujorku. Kako se kaže u saopštenju NBCC-a, biografija Danila Kiša rezultat je gotovo dvodecenijskog istraživačkog rada Marka Tompsona, kritičara koji nije analizirao samo njegovu ličnost i dela, nego i društvene, političke i istorijske prilike na prostoru bivše Jugoslavije u kojima je Kiš živeo i stvarao. Tompson je intervjuisao članove Kišove porodice, njegove prijatelje i poštovaoce, što mu je omogućilo da bolje razume život i angažman poslednjeg velikog jugoslovenskog pisca. „Krštenica - Priča o Danilu Kišu“, kako je izjavio sam Tompson, može da se čita i kao celovit vodič u jednu destruktivnu politiku koja je nedugo nakon Kišove smrti razbila veliku Jugoslaviju i dovela do najvećeg ratnog nasilja u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

- U knjige i ličnost Danila Kiša zaljubio sam se boraveći u Beogradu u jesen 1993, i usred tih strašnih događaja koji su potresali prostor čitave njegove nekadašnje domovine poželeo sam da pišem o njemu. Tada započinje moja potraga i sakupljanje svih mogućih informacija o Kišu, i korišćenje svake mogućnosti da se sretnem s ljudima koji su ga lično poznavali. Objavljivanje njegove biografije za mene znači odavanje poštovanja jednom po svemu izuzetnom piscu i čoveku, kakav je bio Danilo Kiš, ali i odavanje poštovanja eksperimentalizmu u njegovom delu - rekao je Tompson u intervjuu nakon objavljivanja užeg izbora za Nacionalnu književnu nagradu američke kritike.


UZ BAHA, MURA I SVIFTA

TOMPSONOVA knjiga o Kišu takmičila se sa biografskim knjigama o Lorensu od Arabije, Bahu, Marijan Mur, a nagradu koja je 13. marta dodeljena u NJujorku dobila je knjiga o DŽonatanu Sviftu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije