DŽim DŽarmuš: Fašisti žele da zaboravimo što je Tesla uradio za nas!

Tanjug

13. 02. 2014. u 23:51

Џим Џармуш: Фашисти желе да заборавимо што је Тесла урадио за нас!
Tokom gostovanja na filmskom festivalu u Solunu, čuveni reditelj DŽim DŽarmuš govorio je o značaju Nikole Tesle i njegovoj tužnoj životnoj priči
Tokom gostovanja na filmskom festivalu u Solunu, čuveni reditelj DŽim DŽarmuš govorio je o značaju Nikole Tesle i njegovoj tužnoj životnoj priči.

DŽarmuš smatra da je slavni naučnik dikskreditovan, čak i proglašen za ludaka, najviše zbog zalaganja za energiju koja će biti jeftina i dostupna svima.

- To što nam je Tesla dao je skoro nemoguće nabrojati! Bez njega ne bismo imali struju ili osvetljenje koje imamo, bežičnu komunikaciju… Ne bismo imali mnoge stvari koje danas prihvatamo zdravo za gotovo. Sve su to proizvodi njegove mašte… Na kraju, Tesla je diskreditovan, zvali su ga ludakom, svi su ga iskorišćavali. Ukrali su mu mnoge patentei što je najgore, nije dobio poštovanje koje je zaslužio za svoj rad i doprinos nauci – kaže režiser filmova “Noć na zemlji” i “Put samuraja”, pa nastavlja:

- Činjenica je da je promenio naš način života i zbog toga je ova priča čudna i nesrećna. Zato nikako ne smemo da zaboravimo da je Nikola Tesla bio diskreditovan zbog zalaganja za energiju koja će biti jeftina i dostupna svima, što je u suštini, bilo na granici nemogućeg.

DŽarmuš tvrdi da Tesline ideje i ideali imaju ogroman značaj i da nikada ne smemo da zaboravimo šta je sve uradio za nas.

- Iako je otkrio polje sa česticama ili “zrak smrti”, kako ga neki nazivaju, Tesla je želeo mir, a ne rat. NJege je jedino zanimala slobodna energija. Međutim, zbog korporativnog fašizma koji je danas dominantan, ove stvari se negiraju, a opet, s druge strane, njegovi izumi su sasvim ostvarivi, i sada ne bismo morali da koristimo fosilna goriva, jer postoje mnoge alternative – kaže DŽarmuš, pa nastavlja:

- Ne bismo morali da plaćamo korporacijama za energiju. Mali procenat ljudi koji kontroliše svetske zalihe energije odlučuje u naše ime i zbog toga je još važnije da se podsetimo šta je Tesla želeo da uradi za nas. Uostalom, kad pogledate gde smo sada morate da se zapitate šta bi se desilo da smo krenuli drugim putem. Značaj Nikole Tesle i njegovih ideja i ideala je ogroman i on nikada neće biti zaboravljen… Bar se nadam – zaključuje DŽim DŽarmuš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Salesimo

14.02.2014. 04:49

Zaista je NEVEROVATNO da neko pritisne crveno polje - "ne svidja mi se" na ovakav tekst, šta god mislili o ovom filmskom velikanu i umetniku

Mika

14.02.2014. 09:14

Tesla nas je osvjetlio i pokazao put iz tame.Ali uzalud kad se i tama siri brzinom svjetlosti.

Divos

14.02.2014. 09:37

Џармуш је изузетан редитељ,али и слободноуман човек, често у сукобу са наметнутим поимањем и стереотипа. Као режисер воли се опробати у различитим жанровима, експериментисати, у чланку се морао поменути и филм "Мртав човек/Dead Man (95)", оставиће Џим дубок траг у филмској уметности. У овој беседи је све исправно рекао, и о ипак несрећном Теслином животу, али овај велики српски изумитељ је успио у свом науму, у својој мисији, својим изумима учинио је овај свет бољим и угоднијим местом за живот

Јабре

14.02.2014. 14:36

Швабе и Англсаксонци морају да доказују своју супериорност није битно што није истина али они морају да добију заслуге. Едисон није измислио струју али добија заслуге јер је њихов. Црвена Армија је убила од 80-93% нацистичких војника али Американци узимају заслуге за победу ... и много других примера.

Калуђер

15.02.2014. 20:13

ха хе, да да, Франко и Мусолини су баш у својим програмским начелима имали под ставком три да се обавезно заборави Никола Тесла. То им била малтене основна политичка девиза. Е шта све човек неће прочитати.

Ivan

16.02.2014. 21:02

@Калуђер - Не мисли на Мусолинија, ало , него на америчку власт и творце Новог Светског Поретка, човек је антиглобалиста.!!!!!