Bez prava na obične reči

D.Stojanović

četvrtak, 30. 01. 2014. u 21:10

Без права на обичне речи
U prepunoj sali Narodnog pozorišta u Nišu, u sredu uveče je održana svečana akademija povodom 80 godina od rođenja pesnika Branka Miljkovića

U PREPUNOJ sali Narodnog pozorišta u Nišu, u sredu uveče je održana svečana akademija povodom 80 godina od rođenja pesnika Branka Miljkovića. Besedu velikom srpskom pesniku održao je akademik Matija Bećković, koji ga je lično poznavao i kratko drugovao sa njim.

- "Na obične reči više nemam pravo", jedan je od Brankovih oproštajnih stihova, pa bi za njegovu dušu valjalo da običnim rečima ne govorimo ni o njemu i njegovom neobičnom životu. Sreli smo se kada je bio na vrhuncu slave zemaljske i na koncu svog kratkog života. Još nisam bio objavio ni prvu knjigu, a on je već uveliko pevao svoju labudovu pesmu... - prisetio se Bećković.

Svečanosti su prisustvovali i pesnici, njih devetorica od ukupno 42 dosadašnja dobitnika prestižne nagrade "Branko Miljković", koji su čitali stihove iz nagrađenih, ali i drugih svojih zbirki. Nagrađene stihove sa drugog konkursa OŠ "Branko Miljković", jedine u Srbiji koja nosi ime pesnika, čitali su i niški osnovci.

SNIMAK GLASA U UMETNIČKOM programu emitovan je jedini audio-snimak pesnikovog glasa iz intervjua Radio Beogradu, a glumac Niškog pozorišta Aleksandar Mihailović govorio je stihove iz pesme "Uzalud je budim". Među prisutnima bio je i Goran Miljković, pesnikov bratanac, koji je zahvalio Nišlijama na negovanju uspomene na njegovog strica.

Ovom akademijom počela je "Godina Branka Miljkovića", proglašena povodom pesnikovog 80. rođendana. Na dan njegove smrti, 12. februara, delegacija Niša biće gost biblioteke "Braća Miladinovci" u Skoplju, a dva dana kasnije, povodom Dana državnosti Srbije, u Narodnoj biblioteci u Beogradu, u okviru izložbe "Zaveštanja i pokloni", biće predstavljene i zbirke nasleđa Branka Miljkovića i Stevana Sremca, koje su dobile status nacionalnog dobra od velikog značaja.

Naučni skup posvećen Branku Miljkoviću biće održan 15. marta na Filozofskom fakultetu u Nišu, koji će biti i izdavač Miljkovićevih sabranih dela. U poodmakloj fazi je i opremanje spomen-sobe Branka Miljkovića, pod istim krovom gde je i spomen-soba Sremca.

Pre svečane akademije, priređen je prijem za niške književnike Vidosava Petrovića, Dobrivoja Jevtića i Dimitrija Milenkovića Miljkovićeve školske drugove i nekadašnje članove literarne družine "Njegoš". U toku je i 43. konkurs za nagradu "Branko Miljković", koja se dodeljuje od 1971. godine. Prvi laureat je bio Milutin Petrović, a 42. Alen Bešić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije