NIŠ - Obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića zakazano je za 29. januar, kada će se u niškom Narodnom pozorištu održati svečana akademija. Skupu će prisustvovati i dosadašnji dobitnici nagrade koja nosi ime čuvenog pesnika.

Na svečanosti u čast Branka Miljkovića besediće akademik Matija Bećković, a o rano preminulom princu poezije govoriće i mnoge druge značajne ličnosti. Biće predstavljen i dupli kompakt-disk „Uzalud je budim“ sa zabeleženim autentičnim razgovorom sa Miljkovićem na Radio Beogradu.

- Do kraja maja treba da bude završena zajednička spomen-soba Branka Miljkovića i Stevana Sremca, kako bi se i na taj način sačuvala sećanja na ova dva književna velikana. Iz gradske kase su za tu namenu već stigla prva sredstva u iznosu od 200.000 dinara - kaže predsednik Odbora Aleksandar Cvetković.

Za jun je najavljen naučni skup posvećen pesniku, na kome će, po rečima dekana Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr Gorana Maksimovića, biti predstavljeni radovi koji su obrađivani na književnom i lingvističkom planu.

Na konkursu za nagradu „Branko Miljković“ do sada se prijavilo šezdesetak autora.