Farhadi na Mećavniku

N. JANKOVIĆ

18. 01. 2014. u 10:05

VeČeras počinje sedmi Međunarodni filmski i muzički festival. Oskarom ovenčani reditelj "Razvoda" dolazi sa novim filmom "Prošlost". Muzički deo otvara "Riblja čorba"

MOKRA GORA - Snega nema, valja se filmska mećava u Mokroj Gori: sedmi Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje večeras u 18 časova spektakularnom rekonstrukcijom vidovdanskog atentata na Franca Ferdinanda, dekor čine trodimenzionalne fotografije, kostimirani Mokrogorci glumiće Sarajlije, a uz Principa, mladobosance i Emira Kusturicu, okupatora će dočekati i Ašgar Farhadi. Proslavljeni iranski reditelj koji je u petak stigao na Mećavnik, autor filma "Razvod", osvojio je prošle godine brojne najznačajnije nagrade među kojima je i Oskar, a u planinskoj oazi kulture najviše se raduje susretu sa najtalentovanijim mladim stvaraocima iz celog sveta.

- Kada nam Ferdinand stigne, tiranina ćemo zasuti cvećem, ali će ubrzo postati jasno da je u pitanju trik, cveće će se vratiti ljudima, a umesto Principovih hitaca imaćemo vatromet jer valja slaviti slavnu istoriju - kaže Kusturica na generalnoj probi otvaranja.

Farhadi na "Kustendorf" donosi svoj novi film "Prošlost", o Irancu Ahmedu koji se vraća iz Teherana u Pariz, kako bi se zvanično razveo od Francuskinje Mari, sa kojom ne živi već četiri godine... To je emotivna priča o bračnom krahu, klasnim i ekonomskim odnosima, emigrantima u Francuskoj... Farhadi je dobitnik nekoliko desetina najznačajnijih filmskih nagrada, među njima su "Zlatni globus", "Zlatni medved" i prvi Oskar za Iran. U programu "Savremene tendencije", pored njegovog novog ostvarenja, na projekcije svojih filmova stižu i Giljermo Arijaga ("Besana noć"), Aleksandros Avranas ("Gospođica nasilje"), Jurij Bikov ("Major"), Đanfranko Rozi ("seti GRA"), kao i Paolo Sorentino ("Velika lepota").

Program "Američki novi talas" nudi podsećanje na zlatno doba Holivuda, u okviru ove selekcije biće prikazani klasici Sidnija Polaka, Boba Fosija, Boba Rafelsona, Ralfa Nelsona, kao i savremeniji nastavak ove utopije, "Razjareni bikovi" Keneta Bauzera.

- U takmičarskom programu, za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, nadmetaće se 15 kratkih filmova iz Izraela, Srbije, SAD, Singapura, Francuske, Poljske, Meksika, Južne Koreje, Kine, Slovačke i Irana - najavljuje Dunja Kusturica, selektor festivala.

Međunarodni žiri čine francuska glumica argentinskog porekla Berenis Bežo, meksički scenarista i reditelj Giljermo Arijaga i srpski scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Selekcija "Novi talas" pred publiku donosi film "Mali Budo" Danila Bećkovića, reč je o ekskluzivnoj pretpremijeri radne verije filma, kao i ostvarenja "Kosma" Sonje Blagojević i "Dragan Vende" Lene Miler, Dragana Petrovića i Vuka Maksimoviča. Muzički deo "Kustendorfa" večaras otvara "Riblja čorba".

FARHADI: ANDRIĆGRAD ZA SVET

OSKAROVAC Ašgar Farhadi obišao je Andrićgrad zajedno sa Emirom Kusturicom, tu je saznao da će kameno zdanje uskoro imati i Akademiju lepih umetnosti.

- Budući fakultet će privući ljude iz celog sveta, mnogo je željnih da iskuse drugačiju kulturu, da nauče srpski jezik i da se posvete filmu pod mentorstvom Emira Kusturice. A zna se kakavim će im jezikom govoriti moj domaćin, onim najvećim, najvažnijim, univerzalnim - rekao je Farhadi tokom obilaska Andrićgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije