Mina Đukić: Bez hrabrosti nema magije

A. POPADIĆ

10. 01. 2014. u 21:32

Мина Ђукић: Без храбрости нема магије
Scenaristkinja za "Novosti", uoči svetske premijere filma "Neposlušni" na festivalu Sandens. Naš region je veoma uzbudljivo tle za film, jer je ovde život "dramatičan i lud"

DEBITANTSKO ostvarenje Mine Đukić "Neposlušni" svoj filmski život započeće 20. januara, svetskom premijerom na poznatom američkom festivalu Sandens. Na festivalu koji je osnovao Robert Redford, srpski film će biti prikazan u takmičarskom programu "World Dramatic Cinema", a osim premijere imaće još pet projekcija.

- Priča je lična, počinje u malom mestu u Vojvodini, u kojem sam i sama odrasla, i istražuje međuprostor između detinjstva i zrelosti. Glavni junaci Leni i Lazar putuju na biciklima, preispitujući svoj odnos i sopstveno odrastanje - objašnjava za "Novosti" Mina Đukić, koja je napisala i scenario za film.

Po njenim rečima, "Neposlušni" predstavljaju i lični odgovor na pitanje treba li ostati ovde.

- Koliko god stvari na trenutak izgledale loše i obeshrabrujuće, treba naći mehanizam kojim ćeš da prepoznaš lepotu oko sebe. To je ta borba mojih junaka, a volela bih da moja lična priča potakne gledaoce da pronađu takvu vrstu senzacije i u sebi.

SNIMANjE U ILEGALI ZA razliku od nekih drugih filmova, "Neposlušne" nije pratila marketinška kampanja već od prve klape. Mina Đukić kaže da su u ceo projekat ušli "gerilski", bez previše najavljivanja, zbog čega joj je još draže kada neko prepozna njihov trud. - Dirljivo je kada pročitam prikaze nekih Amerikanaca koji do poslednje srži prodiru u ono što sam htela da kažem u filmu. O tome nisam ni sanjala, mislila sam da pravim nešto "autistično", ilegalno, ali pretpostavljam da zbog autentičnih emocija to uvek neko prepozna.

Mina je svoj film snimila sa skromnim finansijskim sredstvima, ali kaže da je od novca mnogo važnija hrabrost kojom pristupaš poslu.

- I kada trošiš male pare, ponašaj se kao da na raspolaganju imaš ogroman novac. Treba ulagati u intuiciju, emocije, u odnose, u energiju ekipe, jer je to mnogo veća vrednost od novčane i to je ono što se na kraju i vidi u filmu.

Mlada autorka kaže da su uštedeli novac, ali i dobili na kvalitetu i autentičnosti time što su bili spontani tokom snimanja.

- Ovo je road movie, trebalo je da putujemo po celoj Vojvodini, što teoretski znači mnogo novca. Ali, naša raspoloženost za "lutanje" donela nam je mnoge stvari koje se drugačije ne bi desile. Ako je metod rada hrabrost, lutanje, potraga, onda ti i život poklanja darove. Ako si uplašen i stegnut onda je to put koji nema veze sa magijom, a film je magija, iracionalna stvar.

Rediteljka objašnjava da je naš region veoma uzbudljivo tle za bavljenje filmom, jer je ovde život "dramatičan i lud".

- U Srbiji nema ničega što te čini sigurnim i garantuje ti kontinuitet rada. Ovde je svaka prilika da snimaš film "kamikazno iskustvo", ne znaš gde ćeš završiti i šta će se desiti posle.

Po njenim rečima, sve ovo ima i pozitivnu stranu, jer su onda razlozi zbog kojih se baviš filmom čista i iskrena ljubav, bez skrivenih motiva.

- Film jeste proizvod i od toga, na kraju krajeva, živiš, ali ako unapred kalkulišeš sa temom i idejom da bi odgovorio trendu, to postaje polubirokratska stvar. Film i poslušnost, odnosno konformizam, ne idu jedni sa drugim i tako ćeš teško doći do nečeg vrednog, do umetnosti.

Mlada autorka će "Neposlušne" na Sandensu predstaviti u društvu glavnih gumaca Hane Selimović i Mladena Sovilja. Samo desetak dana kasnije očekuje je evropska premijera na festivalu u Roterdamu (29. januar), sledi Geteborg (30. januar), a krajem februara i predstavljanje u Istanbulu. Datum domaće premijere još nije određen, a rediteljka kaže da se on može očekivati na proleće.

- Publika je inertna, ali ne treba se predati, treba naći načine da se gledaoci namame u bioskope. Volela bih da premijeri prethodi dobra reklamna kampanja. Film nije laka komedija, ali se bavi lepotom življenja na jedan drugačiji način. Ima lepote, smeha, ljubavi, slobode, putovanja, drame - objašnjava autorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Cica paravina

13.01.2014. 21:37

bravo mina,jako si me obradovala svojim uspehom.neka si ziva i zdrava mami i tati.zelim ti puno uspeha i povoljan vetar u ledja.