Izabrane najbolje knjige za najmlađe

D. Bt.

09. 01. 2014. u 21:42

Po izboru pisaca i književnih kritičara „Deca bestragije“ Uroša Petrovića, „Zelenbabini darovi“ Ivane Nešić i „Vidovite priče“ Ljubivoja Ršumovića najbolje knjige za najmlađe u prošloj godini

MEĐU književnim kritičarima, piscima i izdavačima za decu sajt „Detinjarije“ sproveo je novogodišnju anketu o najboljim knjigama za mališane objavljenim u minuloj godini. Prema glasovima anketiranih, od domaćih autora izdvojila su se dva romana fantastičnog žanra inspirisana balkanskim folklorom, „Deca bestragije“ Uroša Petrovića, u izdanju „Lagune“, „Zelenbabini darovi“ Ivane Nešić, u izdanju „Kreativnog centra“ i „Vidovite priče“ Ljubivoja Ršumovića sa ilustracijama Dušana Petrovića („Laguna“).

Poznavaoci književnosti za decu istakli su i knjigu „Koga se tiče kako žive priče“ Dejana Aleksića („Kreativni centar“), zbirku dramskih igara „Da li ste vi žaba“ Jasminke Petrović („Odiseja“), „Čarna i Nesvet“ Uglješe Šajtinca („Pčelica“), „O babama i žabama“ Pop D. Đurđeva („Pčelica“), „Budimir i retke vrste“ Zorana Panevskog („Kreativni centar“) i „Majmunoljupci“ Vladimira Manojlovića (RTS).

Iz pera stranih autora izdvojio se švedski pisac Ulf Stark sa tri knjige, „Moj prijatelj šeik u Sturebiju“ i „Čarobne patike mog prijatelja Persija“, obe u izdanju „Kreativnog centra“ i „Diktator“, u izdanju „Fabrike knjiga“. Od prevedenih dela zapaženi su i novi nastavak priče o devojčici Trejsi Biker „Trejsi Biker u glavnoj ulozi“ Džeklin Vilson („Odiseja“), drugi deo priče o devojčici Hedvigi „Hedviga i Maks Ulov“, Šveđanke Fride Nilson („Kreativni centar“) i Bonjour Alis Džudi Kertin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije