Leteći Holanđanin u Narodnom pozorištu

M. A. K.

23. 12. 2013. u 06:40

Posle pola veka, vraća se čuvena opera na scenu Narodnog pozorišta. Miodrag D. Jovanović: Vagner je komponovao za ljude, a ne za bogove

POSLE pola veka, sa scene beogradske opere ponovo će se večeras čuti Vagnerova muzika. Povodom dvesta godina od rođenja velikog nemačkog kompozitora, premijerno će biti izveden "Leteći Holanđanin" u režiji Dejana Miladinovića.

U naslovnoj ulozi pojaviće se Miodrag D. Jovanović, koji je "Holanđanina lutalicu" nedavno izveo u koncertnoj verziji, u Rusenskoj državnoj operi u Bugarskoj. Kako kaže Jovanović, u izjavi za "Novosti", uvek mu tumačenje dela ovog operskog velikana nameće veliku odgovornost, bez obzira na to da li je reč o jubileju, ili o nekom drugom izvođenju:

- Poznajem i volim Vagnerovo delo, pa mi je privilegija da mogu da radim ono što poštujem - objašnjava prvak opere Narodnog pozorišta, uz napomenu da je često teško pripremati Vagnerov repertoar, zato što kod nas postoji malo prilika da se on javno izvodi. - Brojne su predrasude vezane za njegovu muziku, a posebno me izritira ona da je u pitanju nešto komplikovano. Vagner je komponovao za ljude, a ne za bogove! Nema, dakle, opravdanja što se toliko retko peva. Svaki narod koji želi da se kulturno emancipuje mora da se upozna sa vrhunskim delima svetske umetnosti u koje spadaju i njegove opere.

"Leteći Holanđanin" smatra se nemačkom operom na italijanski način, ali i početkom Vagnerovog zrelog stvaralaštva. To je njegova prva reformisana opera u kojoj koristi motive i neprekidnu melodiju. U Narodnom pozorištu u Beogradu, u periodu od 1923 do 1963. godine, premijerno je izvedena pet puta. Kao jedan od razloga zbog kojih se nije izvodio pet decenija, naš sagovornik vidi i potpuno neopravdano posleratno povezivanje ovog kompozitora sa nacističkom ideologijom.

- Vagner je operski gigant pa su takva poređenja besmislena - tvrdi naš bariton. - Ko bolje poznaje njegovo delo zna da su njegove opere češće pevali Sloveni nego Nemci.

Reditelj Dejan Miladinović četvrti put ovo delo postavlja na scenu, a prvi put u Beogradu. Počeo je da "plovi" sa "Letećim Holanđaninom" još 1994. godine u Operi u Davosu u SAD, zatim u Milvokiju i Njujorku 2003. godine, gde je Društvo ljubitelja Vagnera, koje svake godine organizuje festival, proglasilo njegovu režiju i scenografiju za jednu od tri najbolje verzije ove opere u SAD.

Uz Miodraga D. Jovanovića, na večerašnjoj premijeri rolu norveškog moreplovca Dalanda pevaće bas Dragoljub Bajić, njegove kći Sente sopran Ana Rupćić Petrović, njene dadilje Meri Dubravka Filipović, lovca Erika Dejan Maksimović, a kao mornar nastupa Darko Đorđević.


LUTANjE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije