Objavljen zbornik radova Osam vekova Mileševe

D. GAGRIČIĆ

četvrtak, 12. 12. 2013. u 20:10

Објављен зборник радова Осам векова Милешеве
U zborniku se otkrivaju nova saznanja o istoriji, sudbini i značaju zadužbine kralja Vladislava Nemanjića

U IZDANJU Mileševske eparhije objavljen je zbornik radova sa međunarodnog naučnog skupa "Osam vekova Mileševe", u kome se otkrivaju tragovi i nova saznanja o istoriji, sudbini i značaju zadužbine kralja Vladislava Nemanjića.

Radovi pedesetak istraživača - arheologa, istoričara umetnosti, vizantologa, istoričara, etnologa i naučnika drugih struka iz Srbije i okolnih zemalja sabrani su među korice dve knjige, sa 880 strana, koje je štampala SPC. Ovim su i započele pripreme obeležavanja jubileja ove kraljevske lavre.

Uz dokumenta o povezanosti i uticaju Vizantije 12. veka na nemanjićku Srbiju, arheološkim svedočanstvima o podizanju manastira, nastanku Metohije Mileševa, te prilikama, poveljama u srednjem veku, Zbornik donosi i istraživanja o mileševskom živopisu i slikarstvu i putevima evropske kulture između Istoka i Zapada u 13. veku.

Kult Svetog Save nezaobilazan je jer je davao podsticaj za čuvanje svesti i nacionalnog identiteta, o čemu piše više autora, kao i njegovom mestu u bugarskoj istoriografiji, ali i pomoći ruskih careva nemanjićkoj zadužbini, koju su Turci u više navrata palili. Dragoceni su i tragovi koji osvetljavaju svetinju u starim letopisima, hronikama i zapisima putopisaca. Pred novim istraživačima su i saznanja o gradu Mileševcu i crkvi Ružici, Mileševi u srpskoj književnosti i savremenom crkvenom graditeljstvu.

POPIS TRAGOVA


U 13 tematskih celina, na 120 strana, bibliograf Dobrilo Aranitović sistematizovao je građu (oko 1.600 jedinica) o Mileševi. Autor se nada da je ovim popisom obuhvatio bar jezgro do sada štampanih tekstova koji odslikavaju njen nastanak i zračenje kroz vekove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije