Roman koji je povezao Njujork i Beograd

Novosti online

12. 12. 2013. u 15:06

Izdavačka kuća „Klett” predstavila je prvi roman Marije Šajkaš „Svaštara Ester Jovanovič”, koji kroz sudbinu dve žene oživljava svakodnevicu Beograda i Njujorka u 30-tim i 90-godinama

Prvi roman autorke Marije Šajkaš „Svaštara Ester Jovanovič”, koji je objavila izdavačka kuća „Klett” iz Beograda, predstavljen je u četvrtak u Aero klubu u Beogradu.

Na promociji je autorka otkrila delo koje u potpuno novoj perspektivi oživljava svakodnevicu Beograda i Njujorka krajem 30-tih i 90-tih godina 20. veka. Roman uvodi čitoaca u svet realnih istorijskih ličnosti, muzike, umetnosti, kulture i politike koji se prepliću kroz dve epohe obeležene društvenim potresima, ratovima i emigracijom.

Autorka, koja živi i radi u Njujorku, najavila je za početak sledeće godine promociju i na severnoameričkom kontinentu.

Prateći živote, razmišljanja i promene dve mlade žene, Amerikanke koja se pre više od pola veka otisnula iz Njujorka put Beograda, i Beograđanke koja se upravo sprema da emigrira u Njujork, književnica je roman posvetila svima onima koji su se iselili ili se spremaju da se isele iz domovine.

Osim autorke Marije Šajkaš, o knjizi su govorili i direktorka izdavačke kuće „Klett” Gordana Knežević Orlić i književni kritičar Petar Arbutina, dok je odlomke iz romana čitala glumica Ana Sofrenović.

Na promociji je predstavljeno i elektronsko izdanje ove knjige, koje svojim linkovima omogućava čitaocu da krene sam na put otkrivanja najrazličitijih sudbina i ličnosti, onoliko duboko koliko sam to hoće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije