Još se ne zna kako će biti obeležen vek od smrti Mokranjca

Ana POPADIĆ

09. 12. 2013. u 21:45

Neizvestan celodnevni maratonski koncert sa delima pedeset njegovih sledbenika

DOK Nemačka o svom nacionalnom blagu brine tako što u državni koalicioni sporazum upisuje 250. rođendan Ludviga van Betovena, koji će se slaviti tek 2020, Srbija još nema rešenje za dostojno obeležavanje jubileja svog velikana - Stevana Stojanovića Mokranjca, koji je na pragu.

Nacionalni savet za kulturu podržao je inicijativu SANU da se 2014. obeleži stogodišnjica smrti jednog od najvećih srpskih kompozitora. Program je pripremljen još krajem prošle godine, a Savet je tri puta (15. januara, 14. oktobra 2013. i početkom decembra) poslao predlog Ministarstvu kulture i informisanja da se obrazuje Odbor za organizaciju ove manifestacije. Odgovor još nije stigao.

Kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan, koja je jedan od inicijatora ove akcije, za "Novosti" kaže da je sada "suviše kasno da se predloženi program ostvari". Time, objašnjava Žebeljan, "Srbija ispušta šansu da se svetu ponovo predstavi Mokranjac".

- Mokranjca bismo mogli da nazovemo ocem srpske klasične muzike. Ovaj velikan se, pored kompozitorskog rada, bavio i organizovanjem muzičkog života u Srbiji, osnovao je prvu muzičku školu (danas nosi njegovo ime), prvi gudački kvartet, zapisivao narodne pesme i igre, ali i duhovnu muziku, radio kao horovođa i dirigent - nabraja Žebeljan.

Mokranjac je, po njenom mišljenju, uradio za muziku ono što je Vuk Karadžić učinio za naš jezik i književnost. O mestu ovog kompozitora na svetskoj sceni svedoči i podatak da je predstojeći jubilej uvršten u značajne godišnjice Uneska.

ODGOVOR MINISTARSTVAUZ zahvalnost "Novostima" na interesovanju za predstojeći Mokranjčev jubilej, u Ministarstvu kulture i informisanja su nam rekli da će o obeležavanju stogodišnjice smrti velikog kompozitora "komunicirati sa Nacionalnim savetom institucionalnim putem, a ne putem medija". Na naše pitanje kako će resorno ministarstvo obeležiti Mokranjčevu godinu, nismo dobili odgovor.

- Da bismo postali svesni svog identiteta moramo konačno da se složimo oko nekoliko stubova sopstvene istorije i kulture, da prihvatimo da postoje nedvosmisleni autoriteti kojima treba da se klanjamo, zbog kojih treba da budemo ponosni i zahvalni. Jedan od tih stubova je svakako Mokranjac - smatra naša sagovornica.

I Duško Paunković, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu, podseća koliko je važno obeležiti ovaj jubilej.

- Mokranjac je jedan od najvećih svetskih kompozitora, a stogodišnjica smrti je adekvatan povod da mu se oda počast i da se šira javnost podseti na ovog velikana. To je prilika i da država pokaže kako se odnosi prema temeljima svog kulturnog nasleđa - objašnjava Paunković.

Program za obeležavanje stogodišnjice Mokranjčeve smrti trebalo je da traje cele godine, a glavni koncerti bili bi na "Mokranjčevim danima" u Negotinu i na BEMUS-u, na kojima bi se izvele čuvene "Rukoveti". Jedan koncert bio je koncipiran kao "Mokranjac i njegovi slovenski savremenici", a planirana su i premijerna izvođenja dva dela srpske muzike. U planu je bilo i gostovanje hora Bavarskog radija koji bi, pored Mokranjca, izvodio dela drugih poznatih kompozitora inspirisanih tradicionalnom muzikom.

- Jedan od vrhunaca proslave trebalo je da bude jednodnevni maratonski koncert "Mokranjac i njegovi sledbenici u srpskoj muzici". Tu bi se prvi put u istoriji u jednom danu izvela muzika oko 50 srpskih kompozitora, bio bi to događaj u kojem bismo prošli kroz istoriju naše muzike za jedan dan - objašnjava Isidora Žebeljan i još jednom naglašava da je sada nemoguće realizovati ovakav program.

Duško Paunković podseća da, uprkos tri zvanična dopisa, Nacionalni savet za kulturu nije dobio odgovor ni od ovog ni od prethodnog saziva Ministarstva:

- Predviđeni program nije moguće realizovati, ali je svakako bolje obeležiti Mokranjčev jubilej u okviru postojećih mogućnosti nego učiniti isto kao i sa Njegošem, da program obeležavanja nema državni karakter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miro Markovic

10.12.2013. 03:13

Ako niko drugi nece, ili ne moze, da oda priznanje velikom srpskom kompozitoru, onda SPC treba da preuzme tu cast. Ono sto je Mokranjac napisao za crkvene horove SPC je nazdivelo njega kao i mnoge generacije ljudi i zena, koje su pevale njegove duhovne kompozicije u horovima za vreme svetih liturgija. I jos ce ih dugo pevati, jer njegove bogoudogne muzicke note su napisane sa osecanjima iskrene poboznosti i postovanja prema pravoslavnoj veri. Neka mu za to budne vecna slava i hvala.

Kosingas

10.12.2013. 22:03

Mokranjac je veliko ime srpske muzike, i umetnosti uopste! Jedino mislim da je daleko prikladnije obelezavati godisnjice rodjenja takvih velikana, a ne godisnjice njihovih smrti. Takva obelezavanja imaju karakter proslave lika i dela takvog velikana, zato je mnogo prikladnije slaviti njegovo rodjenje nego njegovu smrt! Zaista se ne bih sasvim lepo osecao da slavim Mokranjcevu smrt, mnogo vise bih voleo da slavim njegov zivot, znaci njegovo rodjenje!