Predlozi bez odziva

D. Bt.

06. 12. 2013. u 21:22

Nacionalni savet za kulturu o godišnjici Mokranjca: Dva puta se uzalud obraćali Ministarstvu kulture sa predlogom da se pri Vladi obrazuje Odbor za organizaciju ove manifestacije

POVODOM obeležavanja stogodišnjice smrti Stevana Mokranjca (1856-1914) Nacionalni savet za kulturu obraćao se dva puta Ministarstvu kulture sa predlogom da se, pri Vladi, obrazuje Odbor za organizaciju ove manifestacije, ali uzalud. Prvo pismo upućeno je još 15. januara, a drugo 14. oktobra. Međutim, kako se navodi u saopštenju Saveta, Ministarstvo nije pokazalo interesovanje za realizaciju ove ideje.

Članovi Saveta su odlučili da se i treći put obrate Ministarstvu uz podsećanje da su jednoglasno podržali inicijativu SANU da se 2014. obeleži jubilej jednog od najvećih srpskih kompozitora. U saopštenju se podseća da je jubilej, zahvaljujući zalaganju Isidore Žebeljan, člana Saveta, i Zorice Tomić, bivšeg ambasadora Srbije pri Unesku, uvršten na Uneskovu listu značajnih godišnjica svetske kulturne baštine.

Konstatujući još jednom da je stanje u oblasti pozorišne umetnosti veoma loše, Savet je takođe zaključio da je neophodno urediti ovu oblast i doneo odluku da uputi Ministarstvu predlog za izradu zakonskog okvira u kojem bi oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti i muzike bile adekvatno regulisane. Savet je odlučio da ponovo, po treći put pozove Ministarstvo da započne rad na izradi Zakona o pozorištu i da se formira zajednička radna grupa koja bi sačinila nacrt ovog akta.

U saopštenju Saveta se još navodi da je konstatovano kako je neophodno utvrditi jasne kriterijume za obeležavanje državnih jubileja i u tom smislu doneo odluku da predloži Ministarstvu kulture donošenje odgovarajućeg akta. Članovi Saveta su razgovarali i o državnom programu proslave 1700. godišnjice Milanskog edikta i doneo odluku da od Ministarstva zvanično zatraže specifikaciju troškova obeležavanja ovog jubileja, a zatražen je i tačan program "Obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata".

DRŽAVNI JUBILEJI

- U JAVNOSTI se često pominje PROSLAVA stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, što ni suštinski ni terminološki nije uredu, jer se ne može slaviti početak bilo kog rata - kaže za "Novosti" Miro Vuksanović, član saveta. - Ispravno je reći OBELEŽAVANjE 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Savet je prihvatio predlog da budu kontinuirano obeležene sve četiri godine rata, a da finale bude proslavljanje pobede 1918. Takođe smo se dogovorili da se ustanovi koje okrugle godišnjice bi trebalo obeležiti, a kojim jubilejima ne bi trebalo davati državni značaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije