Film mog života: Svaki kadar za pamćenje

B. Đ.

30. 11. 2013. u 21:44

Филм мог живота: Сваки кадар за памћење
Na intimnoj listi najboljih filmova svih vremena, pisac Slobodan Vladušić ima više onih koji zaslužuju titulu "film života"
NA intimnoj listi najboljih filmova svih vremena, pisac Slobodan Vladušić ima više onih koji zaslužuju titulu "film života". Ipak, iz sentimentalnih razloga, odlučio se za "Bilo jednom u Americi" Serđa Leonea.

- Volim taj film zato što je jedan od filmova kod koga umetnost nije žrtvovana komunikativnosti i stavu, pa je tako gledljiv različitim ljudima, koji zapravo, ne gledaju isti film. A volim ga prosto zato što ga nije moguće prepričati - kaže Vladušić za "Novosti". Kada ga je prvi put pogledao, ne može baš tačno da se seti, ali dodaje:

- Znam da sam provodio sate šetajući se sa Petrom Šekijem Malobabićem, mojim prijateljem sa studija, pričajući, između ostalog i o tom filmu. Bilo je to polovinom devedesetih u Novom Sadu. Razgovarali smo o raznim pojedinostima u tom filmu. Imali smo utisak da ništa u tom filmu nije slučajno, nijedna rečenica, nijedan kadar.... Nema mnogo filmova kod kojih sam primetio takvu gustinu. Od tada gledao ga je nebrojeno puta. Jednom čak i verziju sinhronizovanu na poljski.

- Dok sam bio lektor u Poznanju, početkom 21. veka. Nekada je zanimljivo čuti da svi glumci i glumice imaju isti glas. I to muški i poljski. Sada ga gledam po scenama. Nekada sam raspoložen za jednu nekada za drugu. I ostao je za mene isti - kaže nam Vladušić. Danas je, po njegovom mišljenju, nemoguće snimiti film kao što je bio "Bilo jednom u Americi":

- Uostalom, nemoguće je snimiti većinu filmova koje volim. To je zato što mi se čini da je vreme filma zapravo prošlo: današnje gledaoce više oduševljavaju serije ili video igre, pa zato filmovi pokušavaju da liče na serije jer se odmah snimaju u više delova, dok korak sa video-igrama pokušavaju da održe specijalnim efektima. Govorim naravno o Holivudu. Zato su mi mnogo intrigantniji južnoamerički, južnokorejski, iranski filmovi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije