Sjajna premijera „Srpske trilogije“

V.V.S.

23. 11. 2013. u 11:09

U petak uveče u Narodnom pozorištu premijerno izvedena „Srpska trilogija“, u režiji Slavenka Saletovića. Veliki ansambl sa šesnaest glumaca predvođen je Vukom Kostićem u ulozi komandira jurišnog odreda Stojanovića

UZ zvuke pesme “Tamo daleko“, kao poslednje „taktove“ predstave „Srpska trilogija“, u petak uveče je publika u prepunom Narodnom pozorištu pozdravila burnim aplauzom ansambl reditelja Slavenka Saletovića i premijerno izvođenje poznatog dela Stevana Jakovljevića, kojim nacionalni teatar umetnički obeležava stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Na sceni se našao treći deo „Trilogije“, trenutak proboja Solunskog fronta u herojskom podvigu elitne čete dobrovoljačkog odreda srpske vojske, u kojoj je bio i sam pisac kao artiljerijski potporučnik...Dramaturg Slavko Milanović promenio je strukturu drame braće Miodraga i Svetolika Nikačevića (koji su po ovom romanu napisali komad „Na leđima ježa“ čija je praizvedba bila u Narodnom pozorištu 1938. godine) i približio je modernoj dramaturgiji, unoseći u predstavu i druge Jakovljevićeve tekstove. Za razliku od te 1938.godine, kada su u parteru sedeli učesnici događaja i posmatrali sebe na bini, sinoć je predstava izedena pred njihovim potomcima kojima se to vreme čini kao već daleki period slavne istorije...

Veliki ansambl sa šesnaest glumaca predvođen je Vukom Kostićem u ulozi komandira jurišnog odreda Stojanovića, pisca igra Ivan Bosiljčić, a u podeli su i Vuk Saletović, Bojan Krivokapić, Pavle Jerinić, Milenko Pavlov, Radovan Miljanić, Andrija Maričić, Zoran Ćosić i drugi. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, kompozitor Miroljub Ranđelović Rasinski.

SMENA GENERACIJA

GOTOVO trećina ansambla sinoćne predstave asocijarala je na naslov drugog poznatog Jakovljevićevog romana „Smena generacija“: na sceni se našlo četvoro glumačke dece: Vuk (Mihajlo) Kostić, Bojan (Miodrag) Krivokapić, Pavle (Branko) Jerinić i Ivan (Milenko) Zablaćanski. Pa i rediteljev sin – Vuk Saletović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije