Besparica koči sabrana dela povodom jubileja Branka Miljkovića

D. STOJANOVIĆ

22. 11. 2013. u 06:53

Беспарица кочи сабрана дела поводом јубилеја Бранка Миљковића
Zbog nedostatka novca neće biti objavljena sabrana dela Branka Miljkovića u 12 knjiga, povodom obeležavanja 80 godina od rođenja velikog srpskog pesnika
ZBOG nedostatka novca, kako sada stvari stoje, neće biti objavljena sabrana dela Branka Miljkovića u 12 knjiga, povodom obeležavanja 80 godina od rođenja ovog velikog srpskog pesnika sledeće godine. Postoji, ipak, mogućnost da se u međuvremenu bar započne realizacija ovog projekta, izdavanjem nekoliko knjiga, a da se kasnije posao privede kraju.

Za izdavanje sabranih dela "princa poezije", prema nekim procenama, bilo bi potrebno između šest i deset miliona dinara, što bi se finansiralo iz gradskog budžeta.

- Višegodišnja je ideja da se odužimo velikom pesniku objavljivanjem sabranih dela - kaže Aleksandar Cvetković, predsednik Odbora za obeležavanje jubileja. - Nažalost, finansijska situacija je takva da ćemo morati da joj se prilagodimo i učinićemo sve da izdamo makar dve do tri knjige.

Još pre dve godine, kako smo saznali, bio je pripremljen ugovor sa "Službenim glasnikom", ali je dalja saradnja sa ovom kućom, zbog kadrovskih promena u njoj, u međuvremenu stala. Trenutno se vode intenzivni pregovori sa Zavodom za izdavanje udžbenika, pa se očekuje da ovaj značajan izdavački poduhvat ipak bude realizovan, za početak delimično, a nešto kasnije i u celosti.

Obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića, počeće 29. januara 2014, na dan pesnikovog rođenja. Tada će, kako je najavljeno, biti otvorena izložba rukopisne zaostavštine i najverovatnije stalna memorijalna postavka u centru Niša. Namera je da se do tada obezbede finansijska sredstva kako bi se prostor površine oko 170 kvadrata opremio tako da čuva uspomenu na Branka Miljkovića i Stevana Sremca. Inače, Miljkovićevi roditelji su gradu Nišu ustupili zaostavštinu sina, koja broji 1.649 predmeta.

Jubilej će biti obeležen i brojnim drugim sadržajima, a Odbor za obeležavanje još utvrđuje detaljan program. Predviđeno je i održavanje poetskih večeri i drugih manifestacija tokom cele naredne godine.

POEZIJA KAO SUDBINA

NIŠ je poslednja sabrana dela Miljkovića objavio 1972. godine, u izdanju "Gradine". Povodom pet decenija od smerti "princa poezije", grad je bio organizator velike izložbe njegovih ličnih stvari „Poezija kao sudbina“ koju je u Nišu i Beogradu videlo 9.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije