Žustra rasprava o Nacionalnom savetu

D. Bt.

12. 11. 2013. u 21:39

Жустра расправа о Националном савету
Članovi odbora i Nacionalnog saveta ocenili su da ministar ne razume ulogu Saveta i da je uvredio istaknute umetnike koji su u njegovom sastavu govorom o apanažama
DA je Nacionali savet za kulturu na svoje 23 održane sednice za ove dve i po godine sa jednakim elanom, kao po pitanju apanaža, pristupio pitanjima od javnog interesa u kulturi, mi bismo danas imali bar predlog strategije u oblasti kulture. Da su članovi Saveta umesto pitanja o svom statusu punili srpske medije predlozima o reformi u kulturi, Srbija danas ne bi imala 61 instituciju od nacionalnog značaja u kulturi i ne bi finansirala daleko veći broj manifestacija i festivala nego što imamo dana u godini.

Ovim rečima u utorak se skupštinskom odboru za kulturu obratio ministar Ivan Tasovac, posle čega je usledila žustra debata. Članovi odbora i Nacionalnog saveta ocenili su da ministar ne razume ulogu Saveta i da je uvredio istaknute umetnike koji su u njegovom sastavu govorom o apanažama. Kako je istakla članica Saveta, kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan, Ministarstvo ne odgovara na dopise i predloge, i kao primer navela njene referate o muzičkoj baštini Srbije i proslavi godišnjice Mokranjca.

Predsednica Odbora Vesna Marjanović ukazala je da se stiče utisak kako ministar ne razume odnos izvršne i zakonodavne vlasti, a poslanica Gorica Mojović ocenila da je posredi neka vrsta gašenja Nacionalnog saveta. Ona je rekla da se iz ministrovog izlaganja može zaključiti da je Savet kriv što nemamo strategiju za kulturu i da njegovi članovi ne smeju da kritikuju rad Ministarstva.

- Ovo je ozbiljna manipulacija i zamena teza - rekla je Mojovićeva, uz opasku da Savet nije neka amorfna masa već ljudi sa imenom i prezimenom. - Pre smo imali rodoljupce i rodomrsce, a sada koristoljupce i nekoristoljupce.

Na kraju rasprave, Tasovac se založio za bolju saradnju Ministarstva i Saveta, prema kom je izrazio veliko poštovanje i napomenuo da su različiti tonovi dobrodošli, jer je prošlo vreme harmoničnih melodija baroka.

SILA I MOĆ

Obraćajući se ministru Tasovcu, poslanik Nada Kolundžija je rekla:

- Vi ste sila i moć, a Nacionalni savet treba da radi na odbrani društva od sile i moći, a skupština i odbor na odbrani Saveta.

Reditelj Srđan Dragojević ocenio je da je članstvo u Savetu čast, a da bi novac koji članovi saveta dobijaju trebalo uložiti u stipendije za mlade talente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije