Španija: Otkriven audio snimak Borhesovog predavanja

Tanjug

utorak, 05. 11. 2013. u 20:17

Шпанија: Откривен аудио снимак Борхесовог предавања
U Španiji je pronađen do sada nepoznat audio snimak sa predavanja argentinskog književnika Horhea Luisa Borhesa, izjavila je danas piščeva udovica Marija Kodama

U Španiji je pronađen do sada nepoznat audio snimak sa predavanja argentinskog književnika Horhea Luisa Borhesa, izjavila je danas piščeva udovica Marija Kodama, dodajući da će sadržaj traka uskoro biti objavljen.

Na snimku se nalazi petočasovno predavanje koje je Borhes, jedan od najuticajnijih autora XX veka, održao 1965. godine u Buenos Airesu.

Borhesovo obraćanje snimio je jedan Španac koji je trake doneo u Španiju gde su privukle pažnju tek kada su, pre nekoliko meseci, predate kulturnoj instituciji Kasa del Lektor u Madridu, javila je agencija Frans pres.

"Veoma je uzbudljivo čuti njegov glas. Stvari koje govori su one iste koje je imao običaj da mi govori kada smo bili nasamo", kazala je Borhesova udovica, Marija Kodama (76), predstavljajući snimak.

Ona je dodala da je to verovatno poslednji Borhesov neobjavljeni materijal.

Snimljeno predavanja je o argentinskom tangu, ali pisac, koji je takođe bio pesnik i predavao englesku književnost, često skreće na druge teme, kao što su američki pisac Mark Tven i grčki pesnik Homer.

"Čujete Borhesa onakvog kakav je bio, osoba koja počne na govori o jednoj temi - tangu, a zatim zaluta u 'Ilijadu' ili Marka Tvena", kazala je Kodama.

Borhes (1899-1986) je presudno obeležio hispanoameričku literaturu i značajno uticao na svetske književne tokove.

Najpoznatiji je po svojim fantastičnim pripovetkama "Vavilonska biblioteka" i "Knjiga izmišljenih stvorenja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije