Jaz između Saveta i Ministarstva kulture

D. Bt.

05. 11. 2013. u 21:23

Nacionalni savet za kulturu povodom dva pisma državnih sekretara: Savet nikada nije stupio u stručni dijalog s Ministarstvom kulture i informisanja

PISMO Dejana Ristića, državnog sekretara u Ministarstvu kulture, u kojem je pozvao Nacionalni savet za kulturu da se vrati u „sistem zakonadavne vlasti, u suštinskom, logističkom i operativnom smislu“, uz tvrdnju da je reč o „nepremostivom pravnom jazu između Ministarstva i Saveta“, izazvalo je u utorak oštro reagovanje članova ovoga tela. Ristić je naveo da je „izmeštenost“ Saveta iz njegovog „izvorišta“ izazvala blokadu u procesu osmišljavanja Strategije razvoja kulture Srbije.

- Savet ni na koji način ne može prihvatiti tvrdnju da je zastoj u radu na Strategiji posledica „izmeštenosti Saveta iz njegovog izvorišta, odnosno sistema zakonodavne vlasti“ - piše u saopštenju Saveta, uz napomenu da to nije organ zakonodavne vlasti i da ne raspolaže nikakvom vlašću, već je stručna, savetodavna institucija.

- Njegove članove bira Narodna skupština, kao i članove Vlade. Svoje usluge pruža organima zakonodavne i izvršne vlasti, a njegovo „prirodno okruženje“ i njegovi najbliži saradnici su, po prirodi stvari, državne strukture koje se bave poslovima iz oblasti kulture.

Članovi Saveta ističu da su se od osnivanja zalagali da Ministarstvo kulture započne rad na Strategiji. Analizirali su radni tekst, davali preporuke za njegovo poboljšanje i dostavljali Ministarstvu potpuno pripremljen, konkretan materijal, insistirali na ubrzanju rada.

- Savet, međutim, nikada nije stupio u pravi stručni dijalog s Ministarstvom kulture i informisanja pošto nije dobijao reakciju na svoje predloge, a od jednog trenutka je bilo jasno i da je rad na Strategiji obustavljen. O svemu ovome Savet je obavestio Ministarstvo u dva poslednja dopisa.

Savet je reagovao i na pismo Gordane Predić, državnog sekretara za informisanje u kome je izrazila nezadovoljstvo zbog izjave Vesne Injac Malbaše, zamenice predsednika Saveta, na debati o javnim nabavkama u bibliotekarstvu i izdavaštvu. Iako su bili pozvani na taj razgovor, predstavnici Ministarstva kulture se nisu pojavili, „što znači da se državni sekretar zvanično obraća Savetu, oslanjajući se na glasine“, piše u saopštenju.

- Začuđuje činjenica da se Savetu obraća Gordana Predić, koja nijednom tokom svog mandata, koji traje od jula, nije pokazala interesovanje za rad Saveta, ali iz nekog razloga je upravo sada osetila potrebu da ukaže na ogrešenja o poslovnik o radu Saveta - ukazuju članovi ovog tela.

- Zabrinutost Ministarstva zbog eventualnog postojanja „disonantnih tonova u Savetu“ ukazuje na pogrešno shvaćeno osnovno načelo demokratije. Uniformno razmišljanje, nadamo se, pripada prošlim vremenima, i ne može ne izazvati čuđenje očekivanje Ministarstva da 19 ljudi, koji čine Savet, razmišljaju o svemu na isti način. Odluka za koju glasa većina članova Saveta objavljuje se kao zvaničan stav ovog tela. Zaključci Saveta se mogu ne dopadati onima na koje se odnose, između ostalog i Ministarstvu, ali upravo u tome i jeste smisao takvih tela kao što je Savet.

Novostima“ su u utorak u Ministarstvu kulture potvrdili da se ovim povodom neće oglašavati.

NOVI POZIV MINISTRU

- MI smo savetodavno telo i ne vidim šta bi u našem angažmanu bilo kome moglo da smeta, zašto na ovaj način pokušava da se prekine naš uhodani način rada i izazove sukob - kaže za „Novosti“ Duško Paunković, predsednik Saveta.

- Ako nas je država formirala, onda je dužna da nam stvori uslove za delovanje. Posebno je skandalozno to što pojedinci misle da se niko i ništa ne sme kritikovati. U ponedeljak održana rasprava na ovu temu, skupštinskog odbora za kulturu je prekinuta, a biće ubrzo nastavljena. Njoj nije prisustvovao ministar za kulturu, tvrdeći da nije bio pozvan u zakonskom roku. To nije tačno, jer mu je poziv upućen pet dana ranije. Uredno će biti pozvan i na sledeću raspravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije