U Galeriji-holu RTS u utorak uveče će biti otvorena izložba prvih i retkih izdanja knjnjiga Petra II Petrovića Njegoša, a povodom 200 godina od njegovog rođenja. Na postavci "Vladika i pesnik, vladar i mislilac" biće izložena, osim originalnog prvog izdanja "Gorskog vijenca" iz 1847. godine, i prva izdanja dela "Luča mikrokozma" iz 1845, "Lažni car Šćepan Mali" iz 1851. i "Svobodijada" iz 1854. godine.

- Posetioci će imati priliku da vide originalne, a ne reprinte ovih knjiga. Biće izloženo petnaestak izdanja "Gorskog vijenca", štampanih do 1944. godine u Beogradu, Novom Sadu, Herceg Novom. Publika će prvi put videti da je Njegošev "Lažni car Šćepan mali" objavljen u dve varijante. U pitanju je mala razlika u opisu knjige - objašnjava za "Novosti" autor izložbe i predsednik Srpskog bibliofilskog društva Srđan Stojančev.

Ova postavka će nam otkriti i tajnu staru nekoliko decenija. Naime, u toku restauracije i konzervacije prvog izdanja "Gorskog vijenca" iz 1847, štampanog u Beču, otkriveno je da je ono pripadalo poznatom srpskom pesniku Milanu Rakiću, o čemu postoji i pesnikov zapis.

- Rakićeva posveta bila je sakrivena sa druge strane litografije Anastasa Jovanovića. Kada smo tokom restauracije skinuli papir, otkrili smo zapis: "Gospodinu A. Avakumoviću za spomen na zajednički život u Sofiji i Rimu, sa najlepšim željama i simpatijama Mica i M.M. Rakić, 15. 12. 1928. godine, Rim" - kaže Stojančev.

Daljom analizom utvrđeno je da je pomenuti primerak "Gorskog vijenca" pripadao Aleksandru Avakumoviću, doktoru prava, koji je zajedno sa Rakićem bio u Sofiji i Rimu.

Jedna od izloženih knjiga, Njegoševa "Svobodijada", objavljena je 1854, tri godine posle pesnikove smrti, zahvaljujući trudu Ljubomira Nenadovića.

- Iz Nenadovićevog zapisa u "Svobodijadi" saznajemo da je prvi tiraž "Gorskog vijenca" bio 600 primeraka. Teško je proceniti koliko je sačuvano do danas, jer se većina nalazi u privatnim kolekcijama - objašnjava Stojančev. Predsednik Srpskog bibliofilskog društva do sada je "popisao" petnaestak primeraka, a nada se da će vlasnici odgovoriti na apel ove organizacije kako bi se utvrdio tačan broj sačuvanih prvih izdanja "Gorskog vijenca".

Među izloženim knjigama i litografijama u Galeriji RTS biće i jedna koja se prvi put pojavljuje u javnosti. Reč je o moskovskom izdanju "Psaltira" iz 1828, koje je Njegoš dobio od ruskog cara Nikolaja Prvog prilikom posete ovoj zemlji.

- U knjizi stoji zapis da je to "poklon ruskog cara Petru Petroviću Njegošu". Prilikom boravka u Rusiji, on je dobio više knjiga, ali je većinu darovao manastirima i pojedinim sveštenicima. Iz ovog "kontingenta" poklona sačuvano je svega nekoliko primeraka, a "Psaltir" je jedan od njih - objašnjava Stojančev, koji će, uz profesora Mila Lompara, govoriti na večerašnjem otvaranju izložbe.

KNjIGE I DUŠA

Posle tematski slične izložbe o Milošu Crnjanskom, Srpsko bibliofilsko društvo pripremilo je ovu o Njegošu, a najavljuju još neke slične postavke.

- Sve izložbe radimo bez nadokanade, kao entuzijasti. Želimo da naše izdavaštvo približimo ljudima, da im pokažemo kako su primerci dela značajnih za našu kulturu izgledali u originalu. Mogli smo da slikamo i stavimo panoe, ali smo smatrali da na ovaj način knjigama "dajemo dušu" - kaže Stojančev.